Olomouc chce zlepšit síť cyklostezek

Olomouc - Olomouc podepsala společně s Opavou Hradišťskou chartu. Zavázala se tak k tomu, že na svém území podpoří rozvoj cyklistické dopravy. V minulosti sice vybudovala řadu páteřních cyklostezek, do některých částí krajského města ale musejí cyklisté stále po silnici. Charta vstoupí v platnost zítra, kdy ji v Uherském Hradišti podepíší zástupci dalších statutárních měst.

Například do olomoucké čtvrti Chomoutov žádná cyklostezka nevede. Cyklisté tak musí jet zhruba tři kilometry po nebezpečné frekventované silnici. K několika střetům aut s cyklisty tam už skutečně došlo. Podle vedení města léta brzdily stavbu cyklostezky do Chomoutova majetkoprávní problémy. Od původní koncepce, která počítala s cestou kolem přírodního jezera Poděbrady a dál přes Plané loučky, nakonec musela radnice ustoupit. „Teď se řeší možnost vedení cyklistické stezky podél stávající silnice,“ uvedl Marek Černý z odboru koncepce a rozvoje.

Cyklostezka nevede ani do Topolan. Město připouští, že v porovnání s obcemi v okolí je na tom hůře. Podle náměstka olomouckého primátora Ivo Vlacha jsou největším problémem výkupy pozemků. „Na toto volební období jsme si naplánovali asi šest dost důležitých cyklotras, které by měly posunout hlavně propojení města s okolními cyklostezkami, které už jsou vybudované,“ slibuje Vlach.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Národní cyklokoordinátor Jaroslav Martínek:

„Naše města kompletně zaspala. Rozvoj cyklistické dopravy se nedá spojovat pouze s výstavbou nějaké cyklostezky. My opravdu chceme změnit celkovou filozofii přístupu k podpoře cyklistické dopravy.“

Opava, která chartu dnes rovněž podepsala, je na tom s cyklostezkami o něco lépe než Olomouc. „My jsme teď v docela dobré situaci, vznikají cyklostezky z evropských peněz, které propojují Opavu s okolními městy,“ uvedl náměstek primátora Opavy Dalibor Halátek.