Zástupci Bohemians Praha přiznali převzetí úplatku

Olomouc - Bývalý sportovní šéf fotbalistů Sigmy Olomouc Jiří Kubíček obvinil ze zosnování úplatkářské aféry trenéra Zdeňka Psotku a ředitele klubu Jaromíra Gajdu. Řekl to před olomouckým okresním soudem, který dnes začal rozplétat dva roky starou kauzu údajného předání úplatku 300 000 korun ze strany olomouckého brankáře Petra Drobisze hráčům Bohemians Praha. Důvodem měla být snaha, aby v závěrečném kole předminulé sezony první ligy Pražané v Olomouci prohráli a domácí si tak mohli vybojovat postup do Evropské ligy.

Zástupci Bohemians Praha před soudem zopakovali, že úplatek převzali jen proto, aby odhalili korupci. Právní zástupce Sigmy prohlásil, že kauza měla jen zdiskreditovat olomoucké fotbalové funkcionáře. Kubíček však uvedl, že se o machinaci s penězi dozvěděl, a to prý bylo i důvodem jeho odchodu z klubu.

Případem se možná znovu začne zabývat disciplinární komise fotbalového svazu, která už loni v kauze potrestala Bohemians Praha za nespolupracování při vyšetřování případu. Olomouc v kauze zatím na svazové půdě trestána nebyla. Tiskový mluvčí ČMFS Jaroslav Kolář dnes ČTK řekl, že komise ve čtvrtek rozhodne o dalším postupu a také o tom, zda případ znovu otevře.

Soud rozplétá korupční kauzu (zdroj: ČT24)

„Skutečnosti, které dnes zazněly u soudu, jsou pro nás naprosto nové, důležité a závažné. Kauzu jsme loni neuzavřeli, ale čekalo se, zda se objeví další věci,“ uvedl Kolář. Pokud by se prokázalo, že se Sigma pokusila uplácet, mohlo by jí dle disciplinárního řádu hrozit také vyřazení z nejvyšší soutěže.

Před soudem stojí čtveřice obviněných

V kauze se zodpovídají olomoucký brankář Petr Drobisz, bývalý prezident Bohemians Praha Karel Kapr a tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer a David Zoubek. Žalobce obžaloval Drobisze z podplácení, Kapra, Obermajera a Zoubka z přijímání úplatku. „Drobisz se záměrem ovlivnit utkání telefonicky kontaktoval hráče z protistrany a nabízel jim 300 tisíc korun za to, že ovlivní fotbalové utkání ve prospěch Sigmy. Krátce po odehrání utkání obžalovanému Obermajerovi hotovost předal,“ uvedl dnes státní zástupce Petr Matoušek.

Obermajer, který byl tehdy kapitánem pražského týmu, před soudem převzetí peněz přiznal. Podotkl však, že to bylo na příkaz šéfa klubu Kapra. „Drobisz mě kontaktoval s tím, že chce tento zápas stoprocentně vyhrát, a nabízel mi částku 300 000 korun,“ uvedl Obermajer, který sám v zápase nenastoupil. Podotkl, že obálku, kterou dostal po zápase, poté se Zoubkem předal Kaprovi. „Nejsem si vědom, že jsem pochybil. Celé to bylo od začátku směřováno tak, že bude odhalena korupce,“ doplnil Obermajer. Jeho slova potvrdil i jeho tehdejší spoluhráč Zoubek.

Kapr: Peníze jsem dal advokátovi a hráčům odměny

Kapr oběma hráčům údajně předal papír o převzetí a nechal je sepsat čestné prohlášení. Peníze pak údajně dal do úschovy k advokátovi. „Řekl jsem jim, ať tu částku vezmou, že s tím zajdu na policii. Zároveň jsem je ale motivoval prémiemi, aby podali nejlepší výkon,“ tvrdil dnes před soudem Kapr.

Tehdejší prezident Bohemians Praha peníze od hráčů převzal v květnu 2009. Pokus o uplácení však oznámil až po několika měsících. Celou dobu se prý snažil opatřit důkazy, například výpisy z telefonních hovorů. Údajně se obával, že se vše může otočit proti němu. „Byl jsem nepříčetný, když jsme prohráli. Viděl jsem, jak si funkcionáři Sigmy plácají, že takhle se to má dělat. Odjel jsem znechucen,“ řekl Kapr.

Jeho výpověď napadl právní zástupce olomouckého klubu Petr Konečný. Poukázal na to, že zástupci Bohemians Praha převzetí úplatku neoznámili okamžitě. Právě ten den měli podle něj nejvíce důkazů - igelitovou tašku, obálku, peníze, čestné prohlášení hráčů i mobil se SMS zprávami, které měl Drobisz posílat Obermajerovi. Drobisz jako jediný dnes odmítl vypovídat. Před soudem pouze uvedl, že se ničeho nedopustil. Případem se má soud zabývat také ve středu.

Střížkov spadl o dvě ligy níž

Případem se zabývala také disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu. Kapr jí slibované důkazy nepředložil. Střížkovský klub, který navíc odmítl nastoupit k zápasu proti Bohemians 1905, dostal souhrnný trest v podobě pokuty šest milionů korun a odpočtu 20 bodů, který později odvolací a revizní komise snížila na 15 bodů. Kapr navíc dostal pokutu 300 000 korun a dvouletý zákaz vykonávat veškeré funkce spojené se zápasy ČMFS.

Protože Střížkovští pokutu nezaplatili, nedostali profesionální licenci a svaz je po sestupu z první ligy poslal ještě o soutěž níž - do ČFL. Přešli tudíž do kompetence disciplinární komise pro Čechy, která v rozporu se svazovou disciplinárkou vymáhání trestu zastavila. To však výkonný výbor ČMFS ostře odmítl a členy „české“ disciplinární komise odvolal. Šestimilionová pokuta byla již předtím započtena jako pohledávka Bohemians Praha vůči marketingové společnosti svazu STES.

Aktéři údajné korupce v zápasu Olomouc - Bohemians Praha
Zdroj: ČT24
Vydáno pod