Falešní ekologové vydírali firmy

Olomouc - Policie dopadla dva muže z Olomouce, kteří jako jednatelé ekologického sdružení od stavebních firem žádali peníze za to, že nebudou námitkami komplikovat územní řízení. Obvinila je z vydírání. Muži měli vydírat pražskou developerskou firmu kvůli stavbě sportovní prodejny v Mostě. Pod pohrůžkou těžké finanční újmy požadovali 300 000 korun. Kriminalisté ale prošetřují i další případy, při nichž si pachatelé mohli celkem přijít až na 1,2 milionu korun. Muži se částečně doznali, tvrdí ale, že vše bylo legální. Jeden skončil ve vazbě. Za vydírání jim hrozí až čtyři roky vězení.

Oba čtyřiatřicetiletí muži založili v roce 2008 fiktivní ekologické občanské sdružení Česká Environmentální. „V rámci územního řízení při stavebním úřadu v Mostě si vytipovali firmu, kterou následně kontaktovali. Pod záminkou, že si nepodají stížnost do územního řízení, požadovali po firmě finanční dar,“ uvedl Jiří Musil z olomoucké policie. Muži firmě vyhrožovali těžkou finanční újmou, v případě prodlužování územního řízení by totiž její měsíční ztráta činila až půl milionu korun. Stavební firma se ale obrátila na policisty a na smluvenou schůzku si pro peníze přišli už muži zákona.

Policisté mají podklady i pro řadu dalších případů. Oba muži v minulosti založili společnosti RVP Public servis a Česká developerská. Vystupovali pod smyšlenými jmény, nejčastěji Novák a Novotný. Od firem žádali dary od 15 000 do 800 000 Kč. Mohli si tak přijít na více než milion korun.

Telefonát Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Muži si vytipovávali firmy na internetu a vstupovali s ekologickými námitkami do územních řízeních. „Neprokázali jsme, že by někdy vyvíjeli nějaké ekologické aktivity. Ekologické problémy si vycucávali z prstu. Napadali řízení, aniž byli někdy na daném místě,“ uvedl kriminalista Marcel Chmelina. Podle něj budou zřejmě další prokázané případy kvalifikovány jako podvod. Vyzývá další poškozené, na něž se jednatelé České Environmentální obrátili, aby kontaktovali policii. Muži působili po území celé republiky.