Pálava odkrývá další bohatství, ochranáři zpřístupnili Stolovou horu

Mikulov (Břeclavsko) - Ochranáři dnes zpřístupnili tři nové turistické stezky protínající Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Pálava. Zájemci se po nich dostanou do části Stolové hory, dominanty Pavlovských vrchů, které byly až dosud uzavřeny. Na stezce se budou moci turisté pokochat netradičním pohledem na skalní bradlo nebo obdivovat bohatě rozkvetlý podrost v listnatém lese pod Sirotčím hradem. Zpřístupnění rezervace pomůže také obcím z Mikulovska. Předpokládá se, že se tím zvýší turistický ruch v celém regionu.

„Chceme, aby lidé mohli přírodu co nejvíce poznávat. Oblast Stolové hory je jedinečná, proto jsme vytipovali a vyznačili trasu, která provede návštěvníky po západním úpatí,“ uvedl vedoucí správy CHKO Jiří Matuška.

Doposud bylo možné Stolovou horu projít pouze přes vrcholovou plošinu po červené turistické stezce. Celé západní úpatí Stolové hory tak zůstávalo návštěvníkům skryto. Nyní se na nové stezky v rezervaci napojují také stezky z Bavor, Perné a Klentnice. Nové stezky byly vybudovány v souvislosti s letošním 35. výročím založení CHKO Pálava.

Stolová hora je pro velké bohatství rostlin a živočichů, kteří na ni žijí, zařazena v systému ochrany přírody do nejpřísnější kategorie - národní přírodní rezervace. Území je chráněno od roku 1951. V takto přísně chráněném území se lze pohybovat pouze po značených cestách, upozornil Matuška.

Pálava
Zdroj: Václav Srna