Armáda chce zrušit olomoucké Velitelství společných sil

Olomouc/Praha – Armáda České republiky pravděpodobně zruší olomoucké Velitelství společných sil. Ministerstvu obrany to doporučuje tzv. Bílá kniha, která hledá oblasti, kde v budoucnu ušetřit, a mimo jiné se zabývá optimalizací velitelských struktur. Struktura velení české armády totiž prý neodpovídá její velikosti. Redukci doporučuje také Severoatlantická aliance.

„Na početní stav armády máme příliš mnoho velitelských stupňů, proto je třeba je redukovat, což nám doporučuje i Severoatlantická aliance. Ministerstvo doporučuje, aby bylo velitelství v Olomouci zrušeno,“ informoval tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Místo jednoho velitelství dvě

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Místo dnešního velitelství by měla vzniknout dvě menší: Velitelství vzdušných sil a Velitelství pozemních sil. Jedno z nich, pravděpodobně Velitelství pozemních sil, by pak mohlo zůstat v Olomouci. Podle ministerstva obrany bude ale takové velitelství podstatně menší a rozhodně nepojme nynějších tři sta zaměstnanců. Stejný osud jako olomoucké velitelství čeká podle Bílé knihy také velení ve Staré Boleslavi.

„Bílá kniha o obraně je souborem doporučení, na základě nichž budou připraveny další dokumenty, které již budou obsahovat konkrétní opatření a kroky,“ dodala mluvčí Velitelství společných sil Armády ČR Jolana Fedorková s tím, že konkrétní rozhodnutí bude známé na podzim.

Olomoucká ODS je proti: Co pracovní místa?

Se zrušením olomouckého velitelství nesouhlasí regionální ODS. „Vyzvali jsme pana ministra, aby tyto kroky nečinil. My trváme na tom, aby velitelství bylo v Olomouci zachováno, i s ohledem na pracovní místa,“ podotknul předseda regionálního sdružení ODS Robert Knobloch.

Na možné dopady na nezaměstnanost upozornil i analytik Úřadu práce Olomouc. „Samozřejmě, specifická situace je zejména u vyšších důstojníků, kteří v armádě působili řadu let a vykonávali spíše vedoucí než odbornou funkci,“ zdůraznil analytik Jaroslav Mikšaník.