Karviná čipuje psy čipy čitelnými v celé EU

Karviná - Přestože v České republice není čipování psů povinné, v některých městech Moravskoslezského kraje už všichni majitelé své psy očipované mít musí. Jinak jim totiž hrozí pokuta. V Karviné k tomu používají speciální - tzv. evropské - čipy, podle kterých se pozná, že je pes místní.

Protože Karviná leží blízko polských hranic, místní radnice rozhodla, že psy budou čipovat speciálními, tzv. evropskými čipy. Pokud se tak pes zaběhne do sousedního Polska, je snadné zjistit, odkud je. Čipy v sobě mají kód, který přečtou čtečky po celé Evropské unii. „Nás to stojí pět set korun, ale má to své výhody, protože pejsek je dohledatelný i za hranicemi,“ uvedla tisková mluvčí Karviné Šárka Swiderová. „Už jsme tady ale měli i pejsky, kteří byli třeba ze zahraničí, a poznali jsme to právě tak, že neměli náš čip,“ dodala. Karviná zavedla povinné čipování psů jako vůbec první v Česku v roce 2005. Letos se k ní přidala další města - například Bruntál a Krnov. V jiných městech musí mít povinně čip jen psi z útulků.

„Od roku 2004 provádíme čipování všech pejsků, kteří projdou útulkem. Pomáhá nám to v tom, že pokud se v útulku znovu pes objeví, zjistíme lehce jeho majitele,“ potvrdil vedoucí útulku statutárního města Ostravy Jaromír Somerlík. Útulky se snaží zatraktivnit a přitáhnout pozornost možných budoucích majitelů zvířat tím, že zavádí třeba dobrovolnické venčení nebo adopci na dálku. Právě v těchto dnech je v havířovském útulku novinkou virtuální adopce. „Je určena pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí mít doma zvířátko, takže si ho na internetu v našem psím útulku vyberou a mohou na něj finančně přispívat,“ vysvětluje tisková mluvčí Havířova Eva Wojnarová. V moravskoslezských útulcích se měsíčně vystřídá až několik stovek psů.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)