Tajemství objasněno: V ostravské zoo mají tři malé tygříky

Ostrava – Chovatelé i návštěvníci už se mohou kochat pohledem na tři malá mláďata, která se ve čtvrtek narodila tygřici Maje. Až do včera ale nebylo jasné, kolik mláďat se vlastně narodilo – chovatelé totiž slyšeli jen zvuk, ale mláďata nebyla vidět. Tygřice však v neděli své potomky přenesla z venkovního výběhu do porodního boxu, kde je kamera.

Maja rodila už počtvrté, dosud v Ostravě odchovala šest mláďat a vždy rodila v připraveném porodním boxu. Pracovníky zahrady proto překvapilo, když si tentokrát vybrala místo pod dřevěnou palandou ve venkovním výběhu, kde ji zřejmě ani o víkendu nerušil větší počet návštěvníků. 

„Část návštěvnické trasy jsme uzavřeli. Celý víkend zůstala tygřice s mláďaty na místě a zdálo se, že ani zvýšený počet návštěvníků jí nijak výrazně nevadil. Teprve nedělní bouřka a příval deště Maju zneklidnily natolik, že se rozhodla změnit místo,“ vysvětlovala mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Tygřice mláďata přenesla do porodního boxu, ve kterém zůstane zhruba měsíc. 

„Zde ji snímá kamera, díky níž máme potvrzené, že mláďata jsou tři. Zatím se zdá, že všechna Maja kojí a že všechna prospívají. Přesto se však stává, že ne všechna mláďata v početnějším vrhu přežijí,“ vysvětlila mluvčí zahrady. Díky kameře mohou tygří rodinku pozorovat také návštěvníci zoo - obrazovku najdou v pavilonu indických zvířat. 

Mláďata jsou první dva týdny slepá a z úkrytu poprvé vylézají většinou za dva měsíce. Otcem mláďat je šestnáctiletý samec Tharo, který do Ostravy přicestoval v únoru z Německa právě kvůli páření s třináctiletou Majou. Dříve měla Maja za partnera samce Xara, který se později přestěhoval do Prahy kvůli změně krve a genů v chovu. Tygři ussurijští jsou hlavně kvůli nelegálnímu lovu na pokraji vyhynutí. Podle odhadů žije v přírodě asi 300 zvířat, v lidské péči jich je kolem 600.