V Amsterdam shopech se znovu objevily syntetické drogy

Český Těšín – Karvinská policie začala vyšetřovat pokračující prodej syntetických drog v Českém Těšíně. Začali je znovu nabízet v tamních Amsterdam shopech. Kriminalisté podezírají z prodeje ženu z Polska. Zatím ji neobvinili, čekají na expertizy látek. Olomoučtí policisté již na začátku května obvinili kvůli prodeji syntetických drog jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen Amsterdam shop, ze šíření toxikomanie. Pětadvacetiletému muži z Polska hrozí až pětileté vězení.

Nově je další podezřelou žena z Polska, která pokračovala v provozování Amsterdam shopu v Českém Těšíně od začátku května do 3. června. „V prostorách své firmy nabízela k prodeji, prodávala a šířila látky, které vykazují syntetické kathinony, označované jako mefedron a MDPV a syntetické super-cannabinoidy označované jako JWH. Je u nich podezření, že jsou na seznamu zakázaných látek,“ sdělil dnes mluvčí karvinské policie Miroslav Kolatek.

Žena látky prodávala pod obchodními názvy El magico, El patron, Amsterdam, Ultrecht a Rotterdam. Policisté zajistili zboží za bezmála 100 tisíc korun a poslali ho na chemickou analýzu. „Nyní čekáme, jestli se opravdu jedná ozakázané látky,“ uvedl Kolatek. Většina obchodů, které v Česku syntetické drogy prodávaly jako údajné suvenýry, byla uzavřena. Důvodem byla novela zákona, jež tyto látky doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Kamenné obchody nabízející legální drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat od začátku letošního roku. Prodejny se sem přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli.

Nový obchod vzniká v Českých Budějovicích

Další Amsterdam shop vzniká také v Českých Budějovicích. Obchod stojí na rušné ulici nedaleko centra města a v blízkosti střední školy. Zatím je zavřený a jeho výloha zeje prázdnotou, ani tak ale nezůstal bez povšimnutí. „Kontaktovali jsme terénní pracovníky, ředitele škol, také náš odbor sociálních věcí a odbor živnostenského úřadu a budeme čekat v tomto týdnu na výsledky prvních šetření,“ řekl pro ČT24 primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB). V pohotovosti je také policie, která chce na místo posílat hlídky.

Užívání syntetických drog může podle toxikologů způsobit téměř cokoliv, i smrt. Nové a nové drogy se objevují jak na běžícím pásu, aby byli výrobci i prodejci vždy o krok před úřady. Každá nová droga je totiž - než se jí podaří analyzovat a zakázat - legální. „Záleží na šikovnosti chemika, který takové látky vyrobí. Budou mít stejný nebo podobný účinek,“ míní toxikolog z Jihočeské univerzity Jiří Patočka. Koncem dubna vstoupila v platnost novela, která na seznam omamných a psychotropních látek přidala 33 položek. V plánu je další novela, která  má seznam zakázaných drog aktualizovat rychleji. Doteď musí totiž látky zakazovat parlament - a to trvá i půl roku.

Po republice je obchodů se syntetickými drogami hned několik, většina jich je ale zavřená. Výjimkou je obchod na pražském Žižkově.

Juraj Thoma
Zdroj: ČT24
Vydáno pod