Starostové řešili v Ostravě přechod na digitální vysílání

Ostrava - Více než dva miliony domácností letos vymění analogový příjem televizního signálu za digitální. Celou severní Moravu tato změna čeká již na podzim. V Ostravě se proto se starosty místních obcí sešli poradci Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR. Přechod na digitální vysílání není v České republice z nedostatků volných kmitočtů jednoduchý. Proto musí probíhat po územních celcích. Z třinácti oblastí už to má osm za sebou. Celý proces skončí k 30. 6. 2012.

31. října se definitivně vypne analogové vysílání z vysílače Jeseník–Praděd a o měsíc později - 30. listopadu - se vypne analog z vysílače Ostrava-Hošťálkovice. Někteří starostové se obávají problémů s tím spojených. „Tady zaznívá, že když je pokrytí signálem 90 procent, tak je vlastně všechno v pořádku, ale podle mého názoru to není v pořádku. Musíme udělat všechno proto, aby televizní signál byl zajištěný aspoň z 99,8 procent,“ myslí si starosta obce Lipová-lázně Lubomír Žmolík.

„Občané se na nás obracejí s prosbou, ať vyřešíme problémy za ně. Já si myslím, že ta kampaň by měla jít víc mezi občany,“ říká starosta obce Kateřinice Radek Novák. Odborníci upozorňují na problémy, které bude přechod na digitální vysílání na severní Moravě provázet. Na Jesenicku si budou moci diváci naladit digitální síť Multiplex 2 až den poté, co tento kmitočet uvolní soukromá televizní stanice.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Největší problém bude s tím, že u Multiplexu 2 nám pojede analogový vysílač prakticky až do posledního dne,“ potvrzuje obavy poradce Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR David Stádník. Na Ostravsku jede digitální síť Multiplex 3 na provizorním digitálním kmitočtu. Lidé si proto budou muset po vypnutí analogového vysílání přeladit své setoboxy. Všechny domácnosti v regionu Ostravy a Jesenicka dostanou na podzim Diginoviny. Tam najdou komplexní informace. Zavolat si můžou také na Digilinku, která je bezplatná a k dispozici bude ještě týden po vypnutí analogového vysílání.