Ve Šternberku se otevírá část Expozice času věnovaná vesmíru

Šternberk – Ve Šternberku se pomalu chýlí ke konci přípravy rozsáhlé Expozice času, která se připravuje už deset let. Hotová by měla být v říjnu a návštěvníkům nabídne pohled na vývoj času a časoměrné techniky od Velkého třesku až po atomové hodiny. Už tuto sobotu se ale pro veřejnost otevírá první část expozice, věnovaná vesmíru. Této části dominuje pět kamenů, které mají připomínat anglický Stonehenge, a návštěvníci si mohou vychutnat i procházku pod hvězdnou oblohou.

„Jedinečnost expozice je v tom, že má mnoho rovin. Protíná se zde spousta vědních disciplín počínaje astronomií přes fyziku, chemii až po všeobecné dějiny a estetiku. Návštěvník najde mnoho úhlů pohledu, které čas umožňuje. Jsem rád, že od původní koncepce muzea hodin se došlo až ke konceptu expozice času, která nabízí širokou platformu pro muzeopedagogiku,“ uvedl autor koncepce Ladislav Kopecký.

Příprava Expozice času se táhne už deset let, před pěti roky pak byla hotová první koncepce výstavy. Kvůli ní se také rekonstruoval bývalý Dům osvěty, což přišlo na 43 milionů korun. Město ovšem získalo evropskou dotaci 37 milionů. Celkové náklady na výstavu přesahují 60 milionů korun. „Chceme vybudovat stánek, kam budou lidé chodit často, budou se zde bavit a vzdělávat. Školáci zde získají praktické znalosti. Očekáváme, že ročně expozici navštíví zhruba 20 tisíc lidí,“ uvedl starosta Jaromír Sedlák (ODS).  

Původně sídlila expozice časoměrné techniky na šternberském hradě, a to už od počátku 70. let minulého století. V roce 2000 ale byla přesunuta do olomouckého Vlastivědného muzea.

Jednotlivé části výstavy budou věnovány například vesmíru, kalendářům, nejstarším hodinám, mechanickým hodinám, budoucnosti času či fenoménu hodinářství ve Šternberku i v celém regionu. Součástí budou interaktivní hry, dvoj- i trojrozměrné exponáty nebo modely, které poskytnou Vlastivědné muzeum v Olomouci, pražské Národní technické muzeum či Židovské muzeum. „Podařilo se nám zajistit i obrazové a jiné podklady z 20 špičkových muzeí ve světě včetně Královské observatoře v Greenwich, která nám bezplatně poskytla mimo jiné model atomových hodin,“ doplnil Ladislav Kopecký.