Výlet skončil tragédií, učitelka a školák zahynuli na jezu

Olomouc - Na jezu v Olomouci se dnes odpoledne utopila šestačtyřicetiletá učitelka základní školy z Nového Jičína a třináctiletý žák ze sedmé třídy. Tělo chlapce se podařilo záchranářům nalézt po více jak třech hodinách intenzivního hledání jen pár desítek metrů od místa neštěstí. V nemocnici skončil ve vážném stavu instruktor, kterého se lékařům podařilo oživit. K neštěstí došlo kolem 14:00 na Mlýnském potoku v olomoucké místní části Řepčín nedaleko Moravských železáren. Šlo o sedmou třídu základní školy z Nového Jičína, která se vydala na jednodenní výlet na raftech.

Třída novojičínských sedmáků jela na výlet na raftech z Chomoutova do Olomouce. Před olomouckým jezem na Mlýnském potoku přirazili ke břehu, vystoupili. Třída tu měla v plánu sportovní hry na suchu i ve vodě, včetně nebezpečných skoků z jezu. Chlapec skočil z břehu do vody. Učitelka a instruktor se vrhli za ním a snažili se ho zachránit.

„Učitelku jsme se snažili resuscitovat, ale bohužel se nám to nepodařilo. Pod vodou byla podle odhadu deset až 20 minut. Vodáckého instruktora z raftu jsme převezli do fakultní nemocnice v Olomouci na urgentní příjem v kritickém stavu,“ konstatoval ředitel olomoucké záchranné služby Ivo Mareš. Ženu nalezli zhruba 500 až 600 metrů od splavu. Instruktora objevili záchranáři dokonce kilometr od místa, kde se neštěstí stalo. Podle Marešových slov byl v místě větší proud než normálně. „Je to i kvůli dešťům,“ doplnil.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Mluvčí Nového Jičína Marie Machková oznámila, že vedení města vydá písemný zákaz všech nebezpečných adrenalinových aktivit na jakékoli školní akci. „Bude svolána mimořádná porada, na které budou ředitelé všech škol, jejichž zřizovatelem je město, s tímto zákazem seznámeni,“ sdělila Machková. Místostarosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD) uvedl v tiskovém prohlášení, že město musí udělat vše pro to, aby se podobná neštěstí neopakovala.

V letošním roce jde v Olomouci již o druhé podobné neštěstí. Na konci března skočila do Mlýnského potoka za svým topícím se synem třiatřicetiletá žena. Chlapec spadl do vody poté, co z ní chtěl vytáhnout svůj batoh. Matka mu chtěla pomoci, ale spadla rovněž a proud ji strhl. Hocha vytáhla třiadvacetiletá žena, která jela kolem na koni a začala s jeho oživováním. Chlapec se záhy probral. Matku však dívka vytáhnout nemohla, žena se dostala do válce jezu. Když na místo přijela záchranka a hasiči, museli zastavit stavidlo a proud tělo vynesl ven. Záchranáři po resuscitaci odvezli ženu v bezvědomí do fakultní nemocnice, kde byla napojena na přístrojích. Po několika dnech zemřela. 

Záchranné práce na jezu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod