Soud v Ostravě opět řeší případ dívky, kterou zranil padající sníh

Ostrava - Případ pětileté dívky, kterou loni v únoru vážně zranil zledovatělý sníh, opět řešil Okresní soud v Ostravě. Obžalobě z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti čelí majitelé domu, z jehož střechy led spadl. Dívka se dodnes léčí. Hlavní líčení pokračovalo výslechem svědků. Majitelům domu hrozí až čtyřleté vězení a také to, že budou muset zraněné dívce a zdravotní pojišťovně zaplatit tři miliony korun.

Loňská zima těžce zasáhla do života dvou rodin. Na jedné straně stojí matka, které padající led málem zabil dceru, na straně druhé manželé, kteří se o dům starají. K neštěstí došlo na ulici Přemyslovců v Ostravě - Mariánských Horách. Matka před sebou tlačila kočárek s dítětem a za ní šla její pětiletá dcera. Zastavili se před obchodem. V tu chvíli sníh ukázal svou sílu. „Dcera utrpěla těžké krvácení do mozku, měla pohmožděné srdce, plíce, játra, ledviny, čtrnáct dnů byla v tak těžkém kritickém stavu, že se nevědělo, zda to přežije, nebo nepřežije,“ vzpomíná matka zraněné dívky.

„Nešťastná náhoda, která nás mrzí všechny, celou rodinu, prostě je to nepředstavitelné, co prožíváme. Ale musím říct, za sebe a za celou svou rodinu, že jsme se starali o ten dům, jak nejlépe jsme uměli a mohli,“ hájí se obžalovaný majitel domu Tomáš Klus. To, že každý den rampouchy ze střechy shazoval dlouhou tyčí, potvrdil také svědek u soudu.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Dívka ležela dva měsíce v komatu a prodělala několik těžkých operací. Následky si ale ponese celý život. „Nepoznává obličeje, nepoznává osoby, nepoznává vůbec žádné obrázky, vázne jemná motorika, není schopna si zapnout zip, knoflíky, prostě s tím vším jí musíme pomáhat,“ říká matka zraněné dívky. Soud vyslechne svědky a opře se také o znalecké posudky. Kdy by mohlo dojít k rozhodnutí, není podle mluvčího okresního soudu Alexandra Dadama v tuto chvíli možné odhadnout.

Fakultní nemocnice v Ostravě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod