V Najdku zpřístupnili unikátní vodní hamr

Žďársko – U obce Najdek na Žďársku dnes poprvé zpřístupnili široké veřejnosti unikátní vodní hamr. Kováři lidem ukazovali, jak se zpracovávalo železo před více než 400 lety. Vodní kola pohánějí měch u kovářské výhně, brusku a katr, ale hlavně pohybují obrovským kladivem. Zatímco pohon je stejný jako v obilném vodním mlýně, další zařízení už jsou úplně jiná.

Práce hamerníka spočívala v dobách od 14. do 17. století v tom, že pod kladivem zkujňoval hrubé železo z pece. V údolí řeky u Žďáru nad Sázavou dřív stávaly desítky takových zařízení. Správkyně a průvodkyně v objektu Bohdana Elblová prozradila, že v lokalitě totiž bylo naleziště rudy a dostatek dřevěného uhlí.

Právě zpřístupněný hamr u Žďáru nad Sázavou zrekonstruovalo a jako kulturní památku otevřelo veřejnosti brněnské Technické muzeum. Opravovalo ho postupně asi 11 let a návštěvníkům se poprvé ukazuje v rámci oslav 50. výročí založení muzea. Součástí objektu jsou také expozice s ukázkami toho, jak ve středověku železáři získávali dřevo, dřevěné uhlí a také jakým způsobem tavili železnou rudu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Památka stojí na samotě v malebném údolí řeky Sázavy. Protože sem nevede žádná silnice, lidé mohou návštěvu spojit jedině s pěším nebo cyklistickým výletem.