Bývalí skláři ze Skla Bohemia dostanou část dlužného platu

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – Bývalí zaměstnanci zkrachovalých skláren Sklo Bohemia by měli v nejbližších dnech dostat na svůj účet téměř polovinu dlužných mezd. Insolvenční správkyně Helena Horová dnes prý dala do banky příkaz k úhradě 45,4 % dlužné částky. Sklárny s 1 200 zaměstnanci ukončily výrobu v září 2008. Část platů za firmu přibližně po roce uhradil úřad práce.

Výše splátek závisí i na odstupném

Firma dnes celkem uhradila kolem 80 milionů korun. Stejným poměrem jako dlužné mzdy byly uspokojeny i pohledávky státních institucí. Mezi ně patří i úřad práce, který dal sklářům náhradu až do výše tří měsíčních platů. Dohledat se podle Horové stále nepodařilo 150 bývalých zaměstnanců. Jejich podíly budou zřejmě uloženy v depozitu u soudu.

Dlouhé čekání na výplatu peněz získaných prodejem majetku skláren se bývalým zaměstnancům nelíbilo. Poukazovali také na to, že pohledávky zajištěného věřitele uspokojovány byly. Renata Türková, která ve sklárnách pracovala 13 let, si stěžovala i ministru práce Jaromíru Drábkovi (TOP 09) při jeho návštěvě v Havlíčkově Brodě. Od Horové už přišlo bývalé sklářce vyúčtování. Podle ní se budou vyplácené částky lišit podle toho, kdy lidé ukončili pracovní poměr ve sklárnách a podle toho, jaké měli dostat odstupné.

Vyplacení peněz oddálil soudní spor

Insolvenční správkyně Helena Horová:

„Zpeněžení majetkové podstaty je tak potvrzeno soudem a insolvenční správce v souladu se svým předchozím prohlášením provedl platbu poměrné části dlužných mzdových nároků.“

Starší údaje od odborů uvádějí, že sklárny některým lidem včetně odstupného dlužily i jedenáct měsíčních platů. Podle Horové se vyplácení peněz protáhlo kvůli soudnímu sporu o prodej skláren. Platnost kupní smlouvy loni podruhé napadl neúspěšný uchazeč - společnost Crystal Bohemian Company, v níž je jedním z jednatelů Jiří Hudera. První žalobu společnost stáhla. Městský soud v Praze ale žalobu zamítl a toto rozhodnutí nyní nabylo právní moci.

V červnu 2009 koupil areál světelských podnikatel Lubor Červa za 160 milionů korun. Za několik měsíců obnovil ve Světlé výrobu skla. Firma, která funguje pod názvem Crystalite Bohemia, už zprovoznila čtyři sklářské pece a zaměstnává kolem 500 lidí.

Váza z kolekce Crystalite Bohemia
Zdroj: ČT24