Šéf opavských policistů prý kryl přestupek svého známého

Praha – Ředitel územního odboru v Opavě Radovan Krygel čelí pozezření, že zahladil přestupek svého známého, který špatně zaparkoval - paradoxně přímo před policejní stanicí. Krygel totiž podle spisu řekl policistům na místě, aby přestupek normálně vyšetřili, později na magistrátu ovšem tvrdil, že vše vyřešil na místě domluvou. Na nesrovnalosti upozornil jeho podřízený, který si teď stěžuje, že se mu nadřízený mstí. Sám Krygel ale jakékoliv protiprávní jednání odmítá.

Podle zasahujícího policisty Jana Babáka vyvolala posádka vozu hádku a oháněla se známostí s opavským policejním ředitelem. „Pán nám tykal a choval se nevhodně. De facto už v té chvíli říkal, že jde za Kryglem, že se s náma nemá co bavit,“ tvrdí Babák. Po chvíli skutečně přišel Radovan Krygl a situaci uklidňoval, podle policejního spisu řekl podřízeným, aby přestupek normálně vyšetřili.

Při přestupkovém řízení na magistrátu ovšem o několik týdnů později tvrdil už jako svěděk, že vše vyřešil na místě domluvou. To však podle zákona není možné, pokud samotný řidič nepřipustí, že nějaký přestupek spáchal. Policejní odbory mají jasno, Krygl prý kryl svého známého, proto podaly trestní oznámení: „Z listinných důkazů je zcela evidentní, že se pan plukovník dopustil tohoto jednání a snažil se zahladit protiprávní jednání svého známého,“ tvrdí předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič. Inspekce velmi rychle rozhodla, že Krygl nepochybil, v nejbližší době by se tak případem mělo začít zabývat Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Jan Babák, který si na chování svého šéfa stěžoval, pak musel na psychotesty a vedení ho poslalo na dlouhodobou stáž na jiné oddělení. Prý teď bere méně peněz, musí dojíždět a vedení ho mnohem častěji kontroluje. „Já to beru jako akt pomsty, že na mě vedoucí činí nátlak,“ tvrdí Babák. Na přímou otázku, proč musel jeho podřízený na psychotesty, se Krygel nechtěl vyjadřovat.