Olomoucká radnice se musí zpovídat antimonopolnímu úřadu

Olomouc - Olomoucká radnice bude muset Úřadu na ochranu hospodářské soutěže vysvětlit chystaný pronájem nových kanceláří magistrátu. Exministr vnitra Ivan Langer, dnes právní zástupce firmy IP Moravia Real, potvrdil, že hodlá na město podat trestní oznámení. Vadí mu, že na pronájem kanceláří nebylo vypsáno výběrové řízení.

Jedenáct let čekala firma Namiro na chvíli, kdy může začít se stavbou. Za tu dobu se na radnici vystřídaly tři politické reprezentace. Problém byl v tom, že vedle pozemku, který firma koupila, se začal budovat nový magistrát a jejich stavba musela počkat. Původní záměr Namira se za deset let změnil z parkovacího objektu na polyfunkční dům včetně kanceláří a radnice si v něm nyní hodlá tři patra pronajmout. Smlouva o smlouvě budoucí zní na dvacet milionů korun ročně.

Vedení města ale dostalo před měsícem nečekanou nabídku konkurenční firmy IP Moravia Real, kterou vlastní Ivan Kyselý. Za nájem v tereziánské budově Staroměstských kasáren chce zhruba poloviční sumu. „Původně jsem s tím objektem v kasárnách počítal jako s hotelem, ale pak jsme zjistili, že v Olomouci bude hotelové kapacity nadbytek, tak jsme začali uvažovat o polyfunkčním domě. V prvním patře budou kanceláře a v přízemí obchůdky, restaurace a různé galerie,“ prozradil Kyselý. 

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Ivan Kyselý koupil kasárna od armády za 28 milionů korun. Nelíbí se mu, že nájemné z radnice by za dvacet let z velké části zaplatilo Namiru náklady na stavbu a že nebylo vypsáno výběrové řízení ani veřejná soutěž. „Klient hodlá podat stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, protože je přesvědčen, že postup města je v rozporu se zákonem,“ potvrdil právní zástupce firmy IP Moravia Real Ivan Langer. Vedení města ale trvá na tom, že smlouva o budoucím pronájmu nových kanceláří není nevýhodná. „Já si nedovedu představit, že při těchto investicích v řádech mnoha stovek milionů korun by bylo skutečně možné, aby existoval investor, který by nám tu budovu nabídl za nějakých 1 500 korun za metr,“ myslí si primátor města Olomouce Martin Novotný.

Ve hře je přesto i možné vypovězení smlouvy Namiru. „Co se vymyká tomu právnímu pojetí klasické smlouvy o budoucí smlouvě nájemní, je ta skutečnost, že ještě v momentě, kdy tato budova bude postavena, tak má rada města možnost změnit názor a rozhodnout, že se do tohoto objektu stěhovat nebudeme,“ uvedl náměstek primátora Martin Major. S tím ale zástupci firmy Namiro nesouhlasí. „Je to smlouva uzavřená natvrdo a neřeší žádný dodatek, že by bylo možné odstoupit od té smlouvy,“ tvrdí projektový manažer společnosti Jiří Kozman. Také bývalý náměstek primátora Jiří Martinák, který byl ve funkci v letech 2006 – 2010, říká, že by město mělo dodržet, co slíbilo, protože je to signál pro další investory. Polyfunkční dům bude dokončen v říjnu příštího roku. Až tehdy se vlastně ukáže, jestli se do něj nastěhují také úředníci olomouckého magistrátu.