Nebezpečný jez v Olomouci by měl být brzy bezpečnější

Olomouc - Jez na Mlýnském potoce v Olomouci, kde minulý čtvrtek utonul žák a jeho učitelka, bude bezpečnější. Usilují o to vodácká sdružení spolu se správcem toku – Povodím Moravy. Podle České kanoistické společnosti totiž jez patří mezi tři nejrizikovější vodácká místa v Olomouckém kraji. Na březích se nově objeví varovné tabule a u jezu budou záchranné prvky.

Elektrárenský jez na předměstí Olomouce připravil v za několik měsíců o život už tři lidi. „Tenhle jez vypadá klidně, protože tady neteče skoro žádná voda, ale při zvednutém průtoku, což byla pravděpodobně situace, kdy došlo k neštěstí, se vytvoří vývar, který je nebezpečný,“ varuje instruktor Mezinárodní raftařské federace Robert Kazik. Kdo se pod jezem při zvýšeném průtoku dostal v poslední době do vody, prohrál.

Český svaz kanoistů proto vodohospodářům navrhl způsob, jak lidi před nebezpečným místem ochránit. „Povinností Povodí Moravy není vybavovat tyto jezy bezpečnostními prvky, ale rádi pomůžeme vodákům,“ uvedla mluvčí společnosti Veronika Hrdá. Zábradlí u jezu, tabule se zákazem koupání, házecí podkova na plovoucím laně, ale také úvazky pro hasiče. Právě to se má u vody objevit zhruba do dvou týdnů a zvýšit tak šanci na záchranu tonoucích.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Je to dobré, nicméně když se vrátíme k tomu poslednímu neštěstí, tak ti vodáci tady ty házecí pytlíky měli, ale z nějakého důvodu je nepoužili. Problém je v panice, asi bych to přirovnal k silnici, když se člověk lekne a šlápne na plyn místo na brzdu,“ říká instruktor Mezinárodní raftařské federace Robert Kazik. Některé školy v Olomouckém kraji už plánované vodácké výlety raději pro letošní rok zrušily.

Právě pro školy má vzniknout vodácké desatero - s radami, jak při pořádání podobných aktivit postupovat. Sepsat a předložit ministerstvu školství jej hodlá Český svaz kanoistů. „Mělo by obsahovat informace, na co všechno se škola může u cestovní kanceláře zeptat, i návod, jak by to podle nás mělo vypadat, to znamená třeba počty instruktorů na počty žáků a podobně,“ prozradil Pavel Šálek ze svazu kanoistů.

Nebezpečný jez
Zdroj: ČT24