Igor Vejsada dostal netradiční dárek

Ostrava - Jeden z nejlepších současných baletních mistrů – Igor Vejsada – oslavil hned dvě jubilea: své pětapadesáté narozeniny a patnáctileté působení v Národním divadle moravskoslezském. Na jeho počest divadlo uspořádalo benefici, na níž vystoupili přední choreografové a tanečníci z celého světa. Igor Vejsada je ve světě baletu významnou osobností. Baletní soubor v Ostravě má sice na starosti „jen“ patnáct let, taneční kariéře však zasvětil celý svůj život.

„Nedovedu si bez tance a baletu svůj život vůbec představit. Je to svým způsobem posedlost a fanatismus, ale bez toho se nedá to umění dělat,“ říká sám o sobě. Oslava do Ostravy přitáhla elitu světového baletu. Špičkoví choreografové kvůli Igoru Vejsadovi zapomněli na to, že už jsou v tanečním důchodu a vrátili se na jeviště znovu jako tanečníci. „Naposledy jsem na jevišti tancoval před sedmi lety a musím říct, že je to příjemné se znovu hýbat,“ svěřil se po svém vystoupení francouzský choreograf Philippe Talard. 

„Bylo to moje poslední vystoupení v kariéře. Jsem moc rád, že jsem ho mohl věnovat právě Igorovi k jeho narozeninám,“ připojuje se jeho maďarský kolega William Fomin. A trojici gratulantů doplnil Kanaďan Eric Trottier. „Já Igorovi přeji, aby tu zůstal věčně, a vlastně si myslím, že on tu věčně zůstane,“ řekl s úsměvem. V životopise Igora Vejsady je skutečně o čem si počíst. Jako tanečník a choreograf získal angažmá v Maďarsku, Izraeli nebo Německu. Jeho umění mohla vidět celá Evropa i zámoří, účastnil se festivalů ve Spojených státech, Austrálii, Číně a Japonsku.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)