Stojíte za českými dluhy, vzkázali odboráři politikům

Praha – Centrem metropole prochází protestní průvod odborářů, kteří tak demonstrují proti reformám trojkoaliční vlády Petra Nečase. Z Palackého náměstí, kde proběhla protestní demonstrace, již došel k budově ministerstva financí. V plánu má ještě úřad vlády; zda budou demonstranti pokračovat i na Pražský hrad, není zcela jasné. Pochod je součástí dnešní čtyřiadvacetihodinové stávky v dopravě, místo pochodu byly původně plánovány blokády. O své zážitky se stávkou se s námi můžete po celý den podělit na facebookové stránce ČT24 nebo na Twitteru.

Na cestu se odboráři vydali v 08:00 z Tyršovy ulice. Podle včerejšího vyjádření předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka se pochodu a demonstrace mělo zúčastnit celkem asi 3000 lidí, ve skutečnosti se jich v průvodu pohybuje maximálně polovina. Většinou jde o členy zemědělských nebo hornických odborů.

Na Palackého náměstí začalo shromáždění odborářů krátce po deváté. Účastníci mítinku kritizovali především korupční praxi české politiky. Podle vystupujících odborářů není možné požadovat po veřejnosti akceptování reforem, když nečisté finanční toky vyvádí kvůli politikům ze státní kasy peníze neznámo kam. „Jak vznikly naše dluhy? My nehospodaříme, hospodaříte vy a vy jste zodpovědní za tyto dluhy,“ vzkázal politikům ve svém projevu Bohumír Dufek.

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík:

„Tato republika nepatří Kalouskům, Nečasům a dalším politikům, tato republika patří deseti milionům občanů, kteří když chodí do práce, se stejně neuživí, a na tyto lidi mají dopadnout připravované reformy.“

Podle vyjádření řečníků se věc nemá tak, že by odbory nesouhlasily s reformami, vadí jim ale jejich stávající pojetí. Podle některých řečníků jsou totiž jen destrukcí. „Chceme reformy, které budou sociálně citlivé k těm nejchudším občanům naší republiky. Zlikvidujte korupci a úplatky, zatočte s korupčníky a tuneláři a bude dost peněz na důchodovou reformu,“ zdůraznil Dufek.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil přítomným řekl, že tím, kdo stávku vyvolal, je vláda. „Bude záležet jen na vládě, jak bude situace gradovat. Vyzýváme ji ke konstruktivnímu jednání,“ prohlásil. Premiér Petr Nečas (ODS) má podle něj dvě tváře - tváří se prý jako zachránce země a mluví o reformách, zároveň ale nedrží slovo.

Cíl pochodu? Kalouskův úřad a Strakova akademie

V odhadech počtu účastníků demonstrace se přítomní policisté neshodovali, hovořili o 500 až 1500 lidech. K vyššímu číslu se klonili organizátoři, podle odhadů novinářů je demonstrantů do 1000. Účastníci jsou vybaveni prapory v černozelených barvách, v čele vezou kolečka s balíky slámy. Na nich jsou cedule s názvy projektů, v nichž stát podle odborářů utopil své peníze, jako Opencard, ProMoPro nebo Pandur. Účastníci pochodu hlučí - ať už za použití úst, nebo dalších nástrojů, jako jsou píšťalky, vuvuzely nebo řehtačky.

Po shromáždění na Palackého náměstí se pochod vydal k ministerstvu financí a úřadu vlády (viz mapa). Tam chtějí odboráři složit balíky slámy. Na pochodu místo blokád se ve středu dohodl s odbory pražský primátor Bohuslav Svoboda. Výsledek jednání označil za úspěch, totéž konstatoval i premiér Petr Nečas.

Podle Dufka by byla blokáda efektivnější

Předpokládaný konec protestu bude podle Dufka kolem poledne, mohl by se ale i přibližně o hodinu posunout. Blokáda, která byla připravena, byla podle něj v daleko kratším časovém sledu, než je pořádaný pochod Prahou. Pražany vyzval, aby se vyhnuli Malé Straně. Míní, že pochod zasáhne dopravu v metropoli víc než avizované blokády.

Dufek upřesnil, že odboráři z Palackého náměstí vyrazí přes mosty na druhou stranu Vltavy. „U ministerstva financí se zdržíme a předáme podklady ministru financí Miroslavu Kalouskovi,“ řekl televizi šéf ASO.

Pochod kontrolují policisté

Celý pochod odborářů sledují policisté, už kolem 07:00 se začali shromažďovat u jeho počátku. Kvůli stávce je jich v hlavním městě nasazeno zhruba 1600, řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. S průvodem jdou podle ní zejména členové antikonfliktního týmu, kteří budou s odboráři komunikovat. Další policisté budou čekat v okolí vládních budov.

Dopravní policisté pak zajišťují přechody přes důležité dopravní komunikace. „Kvůli pochodu budeme částečně odklánět dopravu,“ uvedla Kropáčová. Silnice se však podle ní budou uzavírat pouze na krátkou dobu. Poté, co odboráři projdou, je policisté okamžitě znovu otevřou.

Odboráři prošli i Ostravou

Vedle Prahy zažila protestní pochod odborářů i Ostrava, a to hned ráno. Zhruba dvě stovky odborářů se setkaly na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze, odkud se vydaly s transparenty na hlavní vlakové nádraží. Odboráři tak chtěli vyjádřit podporu dnešní celorepublikové stávce v dopravě. „Rozhodli jsme se tímto způsobem podpořit stávkující dopraváky. Jsou tady odboráři z řady firem, například ArcelorMittal Ostrava, Evraz Vítkovice Steel, Hutních montáží nebo ArcelorMittal Frýdek-Místek,“ uvedl odborář z ArcelorMittal Ostrava Roman Bečica.

Vydáno pod