Sinice jsou na koupalištích především na severu a západě Česka

Ostrava / Česká Lípa / Klatovy – Před koupáním v rybnících a nádržích především na severu Čech i Moravy by měli lidé důkladně zkontrolovat, zda nemíří na místo zamořené sinicemi. Na několika místech už teď vodohospodáři upozorňují, že koupání není bez nebezpečí. Toxické sinice se objevily v rybníku Boušov na Bruntálsku, nádrži Baška na Frýdecko-Místecku a Máchově jezeře i Hamerském rybníku na Českolipsku. Voda nevhodná ke koupání potom už je v Hnačově na Klatovsku.

V hnačovském rybníku je velmi vysoká koncentrace sinic, je to ale zatím jediné místo v Česku, kde hygienici nedoporučují do vody vstupovat. Zhoršená jakost vody je v Plzeňském kraji také na koupališti Valcha.

Ve všech dalších místech, kde je podle hygieniků zvýšená koncentrace sinic nebo jiných škodlivých organismů, zatím lze do vody bez obav vstoupit, děti, alergici a těhotné ženy by v ní ale neměli trávit příliš dlouhou dobu a po koupání se osprchovat pitnou vodou. „Zjištěná množství sinic sice nepředstavují zdravotní riziko pro běžnou populaci, avšak nelze vyloučit, že by některým více vnímavým lidem mohla způsobit zdravotní problémy,“ poznamenala ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková k situaci na koupalištích Boušov a Baška. Na zhoršenou kvalitu vody poukázali moravskoslezští hygienici také v nádržích Údolí mladých v Bílovci na Novojičínsku a Olešná a Brušperk na Frýdecko-Místecku.

Rozbory, které provedli hygienici v Královéhradeckém kraji, prokázaly zhoršenou kvalitu vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a na koupališti v Dolní Kalné, které je ale zatím mimo provoz.

Další kraje se shodují – kvalita vody na koupalištích je zatím v pořádku.

Vydáno pod