Ostravský herec poslán za vraždu do vězení

Ostrava – Člen operetního sboru Národního divadla moravskoslezského Stanislav Žižka byl dnes podle rozsudku Krajského soudu v Ostravě poslán na 13 let do vězení. Herec měl podle obžaloby způsobit smrtelná zranění svému sousedovi, kterého v jednom z bytů v panelovém domě chytil za vlasy a opakovaně mu bil hlavou o madlo sedačky. Žižka dál trvá na své nevině a proti rozsudku se na místě odvolal. Zároveň podal žádost o propuštění z vazby, tu ale soud zamítl. Státní zástupkyně si k vyjádření ponechala lhůtu.

Přesný den, kdy se zločin stal, se policii nepodařilo zjistit. Tělo našli hasiči v prosinci 2009 až na základě upozornění obyvatel, kteří poukazovali na zápach linoucí se zevnitř bytu. Žižka tvrdí, že je nevinen. U soudu řekl, že se se sousedem znal jen okrajově. Přiznal ale, že v jeho bytě v době vraždy dvakrát byl. Dokonce tam přespal, soused mu nabídl nocleh, když si Žižka v divadle zapomněl klíče od bytu. Že by muže napadl, však obžalovaný odmítl.

Pachové stopy Žižka nedokázal vysvětlit

Podle soudce se jednoznačně prokázalo, že pachatelem vraždy je právě Žižka. Když vrah své oběti bil hlavou o madlo sedačky, přetrhl jí vlasy. Na přetržených vlasech pak policie našla pachové stopy obžalovaného, stejně jako na dalších věcech v bytě. „Pachové stopy jsou nepřímé důkazy. Obžalovaný je ale nedokázal přesvědčivě vysvětlit, a tak je soud musí brát jako důkazy proti němu,“ řekl soudce v odůvodnění rozsudku.

 Po vraždě pachatel byt prohledával a povytahoval zásuvky. Podle soudce to ale neznamená, že by vrah chtěl něco ukrást, spíše se snažil svést policii na falešnou stopu. Vraždě zřejmě předcházela hádka, která vyústila v brutální útok. „Příčinou brutálního napadení nebyla snaha majetkově se obohatit. Máme za to, že u obžalovaného došlo k afektu, který mohl být reakcí na chování zavražděného. Ten ho mohl vyvolat například jakýmsi slovním výpadem. To ovšem obžalovaného neomlouvá,“ řekl soudce.