Starosta Bystřice chce více zdanit nezastavěné parcely

Frýdek-Místek – Starosta Bystřice na Frýdecko-Místecku Ladislav Olšar navrhuje změnu zákona o dani z nemovitostí. Bystřice se totiž potýká s velkým množstvím prázdných stavebních parcel, které leží ladem, a Olšar se domnívá, že zvýšením daně pro pozemek určený k zástavbě by podnítil stavební rozvoj. Pomohlo by se tak obecním pokladnám i zájemcům o výstavbu rodinných domků, kteří nemohou sehnat pozemek. Ministerstvo financí si ale myslí, že by nikdo neměl takovým způsobem vlastníky nutit pozemky prodávat.

„Dnes vlastník jednoho hektaru stavebních pozemků, na kterých se nestaví, zaplatí státu 250 korun za rok. Kdyby měl zaplatit ročně 40 tisíc, tak to určitě může být jedna z motivačních cest a prvků, abychom to rozproudili,“ vysvětluje svou motivaci starosta Olšar.

Územní plán Bystřice počítá celkem s šedesáti hektary pozemků, na kterých by mohlo vyrůst až 1200 rodinných domů. Ve skutečnosti ale na volných stavebních pozemcích nemůže práci zahájit nikdo, protože jejich majitelé je prodat nechtějí. „V poslední době narážíme na situaci, kdy vlastníci pozemků nemají zájem pozemky prodávat, nebo za ně chtějí ceny, které nejsou pro budoucí stavebníky akceptovatelné,“ doplnil vedoucí stavebního úřadu v Bystřici Petr Zwierzyna.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Sborové shromáždění se před několika lety rozhodlo, že se prodávat nebude,“ uvedl evangelický pastor Roman Raszka; právě bystřický farní sbor Slezské církve evangelické patří k největším vlastníkům. „Neříkám, že embargo bude do nekonečna, ale momentálně je už několik let a pozemky se neprodávají,“ dodal pastor.

Olšar: Zájem je, pozemky jsou, ale…

Podle starosty Olšava by přitom zájem o stavbu rodinných domků byl. Řada obyvatel po obci požaduje, aby změnila územní plán a vyčlenila v něm další stavební pozemky. Podle zákona má však obec v takovémto případě uvést pádné argumenty, a ty jí kvůli množství volných (byť nevyužitých) parcel chybí. „Vzhledem k tomu, jaké množství zastavitelných ploch máme podle stávajícího územního plánu vymezeno, tak v podstatě není důvod vymezovat nové,“ vysvětlil pohled zákona Petr Zwierzyna ze stavebního úřadu.

Kvůli návrhu na zvýšení daně z pozemku určeného ke stavbě se starosta obrátil na úřad vlády i na asociaci krajů, protože je přesvědčen, že stejný problém trápí celou řadu měst a obcí v Česku. Ministerstvo financí se však k Olšarovu návrhu staví skepticky. „Nutit někoho za pomoci daňových nástrojů, aby prodal svůj pozemek, je diskutabilní. To je dosti zvláštní a takto by to být nemělo,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Vydáno pod