Maturanti se v pondělí konečně dozví, jak dopadli

Ostrava - Všechny střední školy v Moravskoslezském kraji už mají napsána maturitní vysvědčení. Většina studentů se ale výsledky dozví až v pondělí, kdy vysvědčení převezmou. Podle Cermatu neuspělo téměř dvacet procent studentů. Státní maturity si zopakují v září.

Na Střední průmyslové škole Kratochvílova v Ostravě se s maturitou nevypořádalo 19 studentů z celkových 162. „Co se týká procentuálního vyjádření, tak je srovnatelné s předchozími roky. Žádné velké překvapení se nekonalo,“ řekl ředitel školy Jaroslav Král. Kdo patří k těm neúspěšným, ale studenti zatím nevědí. Musejí počkat do pondělí.

Studenti na Wichterlově gymnáziu naopak do pondělí čekat nemusejí. Vysvědčení si mohli individuálně převzít už v pátek, a to přímo v ředitelně. U didaktických testů uspěli všichni. „Pro studenty je nepříjemné, že letos museli dva týdny čekat na písemné práce, potom dva týdny na jejich výsledky, takže chápu, že se nemohli dočkat, až dostanou vysvědčení,“ podotkl ředitel gymnázia Antonín Balnar.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

K vysvědčení dostávají studenti nově i protokol úspěšnosti. „Je to dokument, který dostávají všichni žáci, kteří se ke zkoušce přihlásili. Nejsou to jenom ti úspěšní, ale všichni, mají na tom podrobnější výsledky, bodové hodnoty,“ vysvětluje ředitel Cermatu Pavel Zelený.

Vedení kraje mělo původně obavy, že školy vysvědčení do pondělí nestihnou napsat. „My jsme byli připraveni, že na školách budou mít víkendovou směnu, ale ukazuje se, že to nebude nutné. Organizačně se toto nelehké období zvládlo na jedničku,“ uvedla náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Jakmile studenti dostanou vysvědčení do ruky, mají osm dní na případné podání žádosti o přezkoumání výsledků. Opravné maturity pak mohou skládat do konce září.

Maturita
Zdroj: ČT24