Popálený Lukáš zvládá školu navzdory handicapu

Praha – Jedenáctiletý Lukáš bojuje dodnes s následky těžkých popálenin. Utrpěl je před pěti lety, když s kamarády v lese našli nádobu s hořlavinou. Přesto dál chodí do školy se svými původními spolužáky a učení zvládá. I díky tomu, že má osobního asistenta a vstřícnou školu. Lukáše čeká přechod na druhý stupeň, což podle psychologů představuje pro děti s handicapem nesrovnatelně větší zlom, než pro ty zdravé. Česká televize sleduje Lukášův příběh už pět let.

I když používá jen dva prsty, má potíže s pohybem a nesnáší horko, přesto školu zvládá a má dokonce výborný prospěch. Stojí ho to ale daleko více úsilí než jeho zdravé spolužáky.

Druhý stupeň základní školy ale znamená více výuky, nové učitele a stěhování po učebnách. Lukáš potřebuje zvláštní režim. Musí proto absolvovat psychologické vyšetření a speciální pedagožka zjišťuje, co všechno chlapec zvládne. „Zjišťuje se, jestli došlo k nějaké změně, a jestli chlapec podává výkon na úrovni možností, jestli není příliš přetěžován nebo naopak,“ uvedla speciální pedagožka Eva Čadová. „Nejtěžší byly otázky – kdo byl Kryštof Kolumbus,“ popsal Lukáš.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Lukáše čeká individuální plán. Ve třídě bude trávit méně času než jeho spolužáci, místo pera bude používat spíše počítač. Jinak ale budou nároky na školáka stejné. Hodně záleží na škole. „Vyjdeme mu vstříc, tzn. že bude mít třídu někde dole, domluvíme se s maminkou,“ vypočítává ředitel školy J. Železného v Prostějově Jan Krchňavý. Lukášova maminka bude jako asistentka doprovázet svého syna na škole dál. Pomůže přitom i dalším dětem.

Vydáno pod