ObraSKov ukáže současnou slovenskou malbu

Brno – Soubor prací dvaadvaceti umělců, konfrontace mezi různými styly i generacemi autorů – to vše slibuje obří výstava slovenské současné malby ObraSKov, kterou hostí brněnská Wannieck Gallery. Ambiciózní projekt nabízí přehled vývoje malířství na Slovensku v posledním desetiletí. Na jednom místě tak mohou návštěvníci vidět více než stovku obrazů různých stylů, technik a pojetí témat.

Projekt ObraSKov představuje českému publiku největší ucelenou kolekci slovenské malby po roce 2000. Každý oslovený autor vybral několik děl, která mají být průřezem jeho tvorbou. Zobrazují to nejtypičtější pro každého z nich a stejně tak zachycují i jeho vývoj. „Byl jsem velmi prijemně prekvapený, když jsem vkročil do Wannieck Gallery. Myslím, že je to velmi dobrý záměr, ukázat slovenské malířství v této šířce. Tím se vyhýbáme zkreslenému obrazu, který doma někdy máme, že se vystavuje jen některá generace,“ myslí si jeden z autorů, Ivan Csudai.

Vladimír Beskid, kurátor výstavy

„Výstava zahrnuje vlastně všechny generace, od nestarší až po tu nejmladší. Snaží se představit hlavní klíčové tendence současné slovenské malby - od figurální malby přes expresi, konceptuální principy až po geometrii.“

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Wannieck Gallery Brno je non-profit galerie současného umění. Je zaměřena především na představování současné české i světové malby a objektu. Souběžně buduje sbírku české malby generace 80. a 90. let minulého století i nejaktuálnějších malířských trendů.

Galerie se zaměřuje na sbírání špičkového středoevropského umění mladší generace, rozšiřuje kolekci konceptuálního, minimalistického a geometrického umění. Na ploše více jak 3 000 m, kterou nabízí rekonstruovaná tovární hala z konce 19. století, je od roku 2006 výstavám k dispozici nejenom hlavní prostor bývalé továrny, ale i dvě menší uzavřené galerie, které jsou využívány pro speciální výstavní projekty. Expozice slovenské tvorby zůstává v brněnské galerii do konce září.