Kontrola Dukovan: Experti navrhli tři změny

Hrotovice - Experti mezinárodní mise OSART doporučili v Dukovanech tři změny ke zvýšení bezpečnosti provozu atomové elektrárny. Kvůli tomu například v nejbližší době přibudu dozimetry v krytech elektrárny. Důkladněji by také měly být prověřovány i malé problémy, které v provozu vzniknou. Změny budou uvedeny do praxe do 18 měsíců, pak kontroloři znovu přijedou.

Provedení změn nebude vyžadovat zvýšené náklady, půjde hlavně o jiné postupy v organizaci práce a řízení.

Zahraniční odborníci doporučili vedení Dukovan kromě tří změn také další možnosti zlepšení současných postupů, a to v jedenácti případech. Naopak z Dukovan si členové mise odvážejí deset příkladů dobrých praxí, které budou doporučovat ostatním provozovatelům jaderných elektráren. „Naším pocitem je to, že elektrárna jako taková vykazuje velmi vysoký standard bezpečnosti. Já jsem velmi spokojen s výsledky, kterých jsme dosáhli,“ řekl novinářům vedoucí mise Neil Henderson. Vedení elektrárny pochválil za velmi dobrou spolupráci, která prý nebývá obvyklá.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Misi OSART zajišťuje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která sídlí ve Vídni. Uskutečňuje se na pozvání vlády. V Dukovanech se konala potřetí. Hlavní část mise začala 6. června. Přijelo 14 expertů z osmi zemí. Zaměřili se na způsob provozování a rozvoje elektrárny.

Vydáno pod