Stavba kanceláří za miliardu v Nové Karolině se opět rozběhla

Ostrava - Projekt stavby administrativního centra a kancelářských prostor v lokalitě Nová Karolina nedaleko centra Ostravy za více než miliardu korun se po dvouletém pozastavení opět rozběhl. Našel se nový investor. Stavební a také developerská společnost GEMO Olomouc do něj vložila 200 milionů korun. Práce se obnovily minulý týden po podpisu smlouvy.

„Museli jsme na sebe vzít určitou míru rizika. Jsme ale rádi, že jsme do projektu mohli vstoupit,“ řekl generální ředitel GEMO Olomouc Jaromír Uhýrek. Dodal, že jeho firma se zároveň stala generálním dodavatelem stavby. Už nyní v lokalitě staví obchodní a zábavní centrum a navíc je i developer projektu Rezidence Nová Karolina, který zahrnuje stavbu bytových domů.

GEMO Olomouc do stavby kancelářské budovy vloží z vlastních zdrojů 200 milionů korun. Za to získá 40procentní podíl. Dalších 50 procent již má Passerinvest a zbývajících deset drží další developer Multi Development. „Nyní máme k dispozici přibližně 500 milionů korun vlastního kapitálu. Předpokládáme, že se pro takto zajištěný projekt najde i banka, která dofinancuje dalších potřebných 400 milionů korun,“ uvedl Radim Passer s tím, že i s konečnými úpravami by budova měla stát přes miliardu korun.

V nové budově vznikne asi 25 000 metrů čtverečních kancelářských ploch a 3 700 metrů čtverečních plochy určené pro maloobchodní prodejny. Developeři předpokládají, že v letoším roce smluvně uzavřou smlouvy na pronájmy přibližně 15 procent kancelářských ploch.

Stavbaři v těchto dnech kontrolují dosud provedené práce, které v březnu 2009 ustaly. Jde především o základy. Ještě do konce letošního roku by měl vyrůst celý železobetonový skelet a stavba, která je součástí první etapy zástavby lokality Nová Karolina by měla být dokončena nejpozději na jaře roku 2013. Investoři předpokládají, že příští rok v březnu otevřou sousední obchodní a zábavní centrum a o měsíc později dokonči stavbu i prvních obytných domů.

Na jaře 2013 by měla být dokončena i rekonstrukce původních průmyslových a dnes už historických objektů takzvaného Trojhalí. Celkem si tyto projekty i s vybudováním infrastruktury vyžádají náklady asi sedm miliard korun. Dalších minimálně 15 miliard korun bude stát výstavba druhé a třetí etapy, které zahrnují také kanceláře, ale především bytovou zástavbu.

Vizualizace projektu administrativního centra v Nové Karolině
Zdroj: ČTK