Kauza senátora Lajtocha: Policie hodlá stíhat dalších 12 lidí

Přerov - Kvůli dvěma sporným přerovským stavebním zakázkám je podle vsetínského státního zastupitelství podezřelých kromě senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) více lidí. Potvrdil to i samotný Lajtoch, podle kterého hodlá policie stíhat ještě dalších 12 lidí. Kvůli tomu, že je Lajtoch zároveň senátorem, požádala v souvislosti s tímto případem protikorupční policie horní komoru Parlamentu o zbavení imunity a vydání k trestnímu stíhání. Předseda senátního imunitního výboru Jaroslav Kubera řekl, že žádost bude projednána nejdříve na nadcházející schůzi horní komory, která by měla začít 20. července.

„Podezření se týká více osob. Nyní nechceme říkat bližší informace, nebylo by seriózní, aby se to dozvěděli dříve z médií než od nás. Obvinění dosud žádné nepadlo,“ uvedl vsetínský státní zástupce Zdeněk Mencler.

Lajtoch se domnívá, že ke zločinu nedošlo

Studio ČT24 - kauza senátora Lajtocha (zdroj: ČT24)

Podle Lajtocha je celkem 13 lidí včetně něj údajně podezřelých ze zločinu zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Týká se výstavby domova důchodců a rekonstrukce zimního stadionu. „U obou staveb se to týká víceprácí, které byly prováděny na těchto rekonstrukcích. I domov důchodců se stavěl z původní zchátralé základní školy. Veškeré vícepráce procházely standardním způsobem, byly odsouhlaseny jak na stavbě, tak v komisi, výběrové komisi a následně na radě. Poté teprve byla uzavřena smlouva jako dodatek ke smlouvě a teprve poté byla prováděna fakturace. Necítím žádnou vinu, myslím, že k žádnému zločinu zjednání výhody nedošlo,“ uvedl Lajtoch.

Radní se brání: Šlo o staré objekty a tudíž nepředvídatelné práce

Trestnímu stíhání se zřejmě nevyhnou ani radní. V Přerově má rada i s primátorem celkem 11 členů. „Schvalování víceprací schvaloval zadavatel, což je rada města Přerova. Mohou tam být i další lidé spojení s výstavbou těchto dvou objektů,“ doplnil Lajtoch. „Pokud něco přijde, budeme se bránit právní cestou,“ řekl radní Václav Zatloukal (ČSSD). „Obě stavby, jak domov důchodců, tak i zimní stadion, byly rekonstrukce starých objektů, od kterých nebyla úplná původní dokumentace. U těchto rekonstrukcí bývá obvyklé, že dojde k pracím, které nebyly součástí projektu, tedy prací, které byly na počátku stavby nepředvídatelné,“ uvedl Zatloukal. Dodal, že například při rekonstrukci zimního stadionu hrozil sesuv budovy s technologickou částí.

Přerovský domov pro seniory byl otevřen v září 2008 a vznikl přestavbou základní školy v ulici Optiky. Jeho cena se proti plánu zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Podle magistrátu ale byla zakázka na jeho vybudování kontrolována. Předloni ji podle tajemníka radnice Jiřího Bakalíka prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad, který žádné pochybení nenašel. V minulosti okolnosti stavby prošetřoval i antimonopolní úřad.

Problémy měla dříve radnice i kvůli rekonstrukci zimního stadionu. Od antimonopolního úřadu dostalo letos město pokutu 90 000 korun kvůli výběru dodavatele na stavební úpravy zimního stadionu. Proti pokutě se radnice odvolala, rozhodnutí dosud nepadlo.