Ostravskou řidičku zlákal optický kabel

Ostrava – Měla vozit cestující, místo toho zastavila na dva dny dopravu. Jde o ostravskou řidičku, která ve středu poškodila a ve čtvrtek nato pak ukradla deset metrů optického kabelu. A to na lince číslo 5, na níž před třemi lety došlo k tragické nehodě. Čelní srážku tramvají tehdy nepřežili tři lidé. Pachatelku vypátrala za pomoci služebního psa policie, žena je zatím stíhaná na svobodě.

Řidička tvrdí, že se ocitla ve špatné finanční situaci, která ji přivedla k zoufalému kroku. Rozhodla se ukrást optický kabel na jednokolejné tramvajové trati z Ostravy Poruby do Vřesiny. Optický kabel byl součástí zabezpečovacího zařízení, které na trať namontoval ostravský dopravní podnik po tragické nehodě v dubnu 2008. „Informace o tom, že zabezpečovací zařízení poškodila naše řidička, je pro nás překvapující. Stejně jako motivace, kterou k tomu mohla mít,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht. K dopadení ženy policii pomohl jak stopovací pes, tak hlídky, které na trati v noci držela. „Poznatky, ke kterým hlídka v noci dospěla, mohly vést k podezřelé osobě. Zjištěné informace pak analyzovali kriminalisté a zjistili, že fakta opravdu k podezřelé ženě vedou,“ potvrdila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Dopravnímu podniku vznikly kvůli opravě kabelu statisícové škody. Navíc musel provoz tramvají na trati dvakrát na celý den zastavit a nasadit náhradní autobusovou dopravu. „Je zarážející, že zaměstnankyně kradla kabel, který v takto deformovaném stavu asi příliš velkou hodnotu nemá. V tom stavu je neprodejný,“ dodal Miroslav Albrecht.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Žena je zatím stíhána na svobodě. Za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení jí hrozí až 6 let vězení.

Vydáno pod