Třinecké nádraží opraví České dráhy společně s městem

Třinec - Nádraží v Třinci potřebuje rekonstrukci. Město ji chce urychlit, rozhodlo se proto spolupracovat s Českými drahami, což jim umožní čerpat evropské peníze. O tom, jak bude nádraží vypadat, chtějí České dráhy rozhodnout do konce července.

Na zchátralý vzhled nádraží v Třinci si stěžují zástupci města i cestující. Více než půl století stará budova potřebuje opravit střechu, zrekonstruovat toalety, upravit přístup na nástupiště nebo vybudovat čekárnu pro matky s dětmi. „Je to nádraží, za které se opravdu stydíme, protože jak stávající vestibul nádraží, tak třeba i první peron opravdu neodpovídají představám 21. století,“ říká starostka Třince Věra Palkovská.

Podle mluvčí Kateřiny Šubové se už České dráhy chystaly nádraží opravit. Díky spolupráci s městem ale mohou získat evropské peníze a rekonstrukce tak může být mnohem důkladnější. České dráhy teď vybírají firmu, která připraví návrh, jak by nádraží mohlo vypadat.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Varianty by mohly obsahovat komplexní rekonstrukci výpravní budovy nebo i částečné demolice,“ prozradila Kateřina Šubová. Rekonstrukce nádraží by měla stát asi 60 milionů korun. Jsou v tom započteny i náklady na úpravu prostoru před nádražím. „V prostoru před nádražím, který je na bedrech města Třince, bude zastřešená kolárna, rozšířená kapacita parkoviště, zastřešené přístřešky a informační panely,“ doplňuje starostka Palkovská. Město chce, aby České dráhy začaly nádraží rekonstruovat co možná nejdříve, má být hotové koncem příštího roku.

Vydáno pod