U Ostravice vyroste cyklostezka či přístaviště

Ostrava - V polovině července chce Ostrava začít s úpravami řeky Ostravice a jejího okolí v centru města. Projekt vyjde na 800 milionů korun, půl miliardy zaplatí evropské fondy. Zbytek se město snaží získat od státu. Ministerstvo průmyslu a obchodu tento týden slíbilo, že vyplacení peněz ze státního rozpočtu podpoří.

Na březích Ostravice začne Ostrava nejprve budovat cyklostezku. Pak přijdou na řadu mola, přístaviště pro vodáky, jezy, vyhlídková galerie pod budovou soudu nebo pláže. Revitalizace Ostravice a jejího okolí má stát 800 milionů korun. Téměř půl miliardy korun na to město dostane z evropských fondů, dalších 300 milionů chce získat ze státního rozpočtu. Ministerstvo průmyslu a obchodu už tento týden zástupcům města přislíbilo, že schvalování projektu urychlí. „Čekáme na to, až nám město Ostrava předloží připravený projekt. My jej formálně zkontrolujeme a pak jej předáme ministerstvu financí, aby uvolnilo peníze. Dopis opatříme poznámkou, že tento projekt patří k prioritním,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Sochor.

„V září by měla být vypsána soutěž na realizaci tohoto projektu,“ prozradil náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík. Projekt se už o rok opozdil. Na popud České inspekce životního prostředí ho totiž muselo posoudit i ministerstvo životního prostředí. Nakonec mu dalo zelenou. Město slibuje, že břehy budou zatravněné a osázené stromy a zůstanou tam i místa vhodná pro život ledňáčků, ještěrek, netopýrů nebo kachen. Stavební práce chce město zahájit za dva týdny. Úpravy Ostravice mají skončit nejpozději na jaře 2013.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Řeka v centru Ostravy
Zdroj: ČT24