Moravu zasáhly lijáky, zatopily sklepy a silnice

Praha - Moravu dnes zasáhly prudké deště. Ve Zlínském kraji evidují hasiči více než 40 událostí. Nejvíce postiženými oblastmi jsou Zlínsko a Kroměřížsko. Hasiči vyjížděli nejméně ke třiceti případům i v Moravskoslezském kraji. V Havířově například museli čerpat vodu ze zatopených sklepů. Ve městě byla zatopená i ulice u nádraží pod viaduktem. Pod vodou bylo také několik ulic v Ostravě. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí největší nebezpečí na Olši a Ostravici. Vydatné srážky by se měly uklidnit během pátečního dopoledne.

Nejvážnější situace byla v Bystřici pod Hostýnem a v okolních obcích. „Po silné průtrži mračen začala voda stékat z kopců od Hostýna a velmi rychle zaplavila ulice a domy. Voda splavila bahno a klády z lesů, místní toky se začaly ucpávat. Mezi obcí Brusné a Rusava se sesunula vozovka,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. V Bystřici bylo podle něj zaplaveno celkem devět ulic a desítky objektů, většinou však jen sklepy, někde i přízemí. „Voda se posunuje na Holešovsko, byť se zdá, že intenzita ustává. Počítáme ale se zásahy po celou noc,“ doplnil Mitáček.

„V Ostravě jsme museli ze dvou podjezdů pod železničním mostem odčerpat vodu, aby mohla být zprovozněna jak automobilová, tak tramvajová doprava,“ řekl ČT mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Situace ve městě se už ale uklidnila. V Havířove hasiči s pomocí navijáků vytahovali auto, které uvízlo na zatopené silnici: „Vůz se tříčlennou posádkou byl zaplaven asi do výšky 40 centimetrů.“

V noci se mohou prudce zvednout hlavně malé toky

Pro Moravskoslezský kraj platí od dnešního odpoledne výstraha na extrémní srážky a povodňovou pohotovost, v Olomouckém a Zlínském kraji se ale také čekají vydatné srážky. „V oblasti Beskyd mohou srážky dosáhnout 80 až 100 milimetrů,“ uvedl ČHMÚ. Výrazně by se tak mohly zvednou hladiny malých toků, zejména v povodí Olše a Ostravice. Lidé by proto podle meteorologů měli sledovat zpravodajství, předpovědi se budou ještě zpřesňovat.

Povodně
Zdroj: ČT24