Za pobodání 3 dětí stráví mladík ve vězení 9 let

Ostrava - Na devět let poslal dnes ostravský krajský soud do vězení šestnáctiletého mladíka, který loni v listopadu na sídlišti v ostravské části Zábřeh brutálně a podle soudu i zákeřně pobodal tři děti. Podle vyneseného rozsudku chtěl jednoznačně zabíjet. Dva z pobodaných chlapců přežili jen díky rychle a odborně poskytnuté pomoci.

Podle státního zástupce Davida Bartoše dlouhodobě problémový chlapec a násilník útočil bezdůvodně. „Popsal bych to jako takové zážitkové násilí. Prostě se chtěl vybít,“ uvedl žalobce, který si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Stejně se rozhodl i obžalovaný. Rozsudek tak ještě není pravomocný.

Soudkyně: Mladík je zákeřný a chladnokrevný

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Odsouzený už před pokusem o trojnásobnou vraždu na internetu zveřejnil vlastní písně, kde útoky nožem vyhrožoval. „V tom případě jsi hruška, ale s mojim nožem v břiše … Takový člověk s kudlou v ruce dokáže i zabít,“ zpívá raper v písni „Lidi se mění, ulice ne“. Už z doby, kdy nebyl trestně odpovědný, má za sebou několik přestupků. Především šlo o šikanu a agresivní chování. Letos v lednu byl navíc odsouzen k podmíněnému trestu za ublížení na zdraví.

Soudkyně se pozastavovala i nad způsobem jeho útoků. „Nůž vždy schovával za tělem. Oběti se nejdříve snažil uchlácholit. Pak je napadl,“ řekla předsedkyně senátu. Například třetí, nejmladší a nejvážněji zraněné oběti nejdřív řekl, ať nepláče, že vše bude v pořádku. Vzápětí devítiletého školáka na houpačce dvanáctkrát bodl. Podle soudkyně je proto odsouzený mladík zákeřný a chladnokrevný. Navíc se vůbec nezajímal o osud zraněných dětí.

Podle obžaloby mladík po rozchodu s přítelkyní bezdůvodně zaútočil nožem loni v listopadu postupně na tři chlapce ve věku 15, 13 a devět let, přičemž jen náhodou a díky rychlé lékařské pomoci žádného z nich nezabil. Třináctiletého chlapce bodl do jater, ovšem nejvážnější zranění utrpěl nejmladší hoch. Toho útočník bodl celkem dvanáctkrát například do krku, břicha, zad nebo třísel a zranil mu ledvinu, žaludek i plíci.

Mladík se hájí nefunkční rodinou

Odsouzený se ten den rozhodl s kamarády opít. Alkohol popíjeli v Bělském lese. Najednou se ale zvedl a odešel. Za ním vyrazil kamarád, který se stal i svědkem útoků. Odsouzený nejprve tvrdil, že nic neudělal, a snažil se vinu svalit právě na známého, který jej doprovázel. Později výpověď změnil. Připustil první útok a na další si údajně nepamatuje. Sám se ale považuje za oběť.

Ve své výpovědi poukazoval na to, že se narodil do nefungující rodiny. Vychovávali jej jen praprarodiče, kteří se sice snažili na mladíka působit, ale výchovu nezvládli. Nepomohly ani návštěvy výchovného poradce či kurátora. Jeho agresivita postupně rostla a nakonec ze školní šikany přerostla až v pokus o vraždu. Podle soudkyně je ale za své chování zcela odpovědný. Útočil sice ve stavu střední opilosti, nebezpečnost svého chování ale mohl rozpoznat.

Vydáno pod