Třinečtí bezdomovci bydlí ve vile

Třinec - Neobydlenou vilu u obchodního centra v Třinci už delší dobu okupují bezdomovci. Podle Občanského sdružení Nilá se lidé bez přístřeší uchylují do prázdných domů, protože nemají kam jít. Noclehárny jsou předražené. Občanské sdružení chce tento nedostatek vyřešit vlastními službami. V Třinci působí od února letošního roku. V současné době se zabývá hlavně bezplatnými aktivitami jako jsou přednášky na školách a odborné sociální poradenství přímo v terénu.

Neobydlenou vilu u obchodního centra pravidelně obývá až osm lidí bez střechy nad hlavou. „Měl jsem finanční problémy a rozvrat v rodině, práci jsem nemohl sehnat a začal jsem pít, tak jsem skončil tady,“ popisuje svůj příběh bezdomovec Zdeněk. „Osoby, které spí venku, jsou většinou osoby, které nejsou evidovány na Úřadu práce, nebo to jsou osoby, které nejsou schopny pobytu v jakémkoliv zařízení,“ tvrdí Magdalena Turoňová z Občanského sdružení Nilá. Nabídka stávajících zařízení sociálních služeb podle ní není v Třinci dostatečná a pro všechny dostupná. Pracovníci sdružení tak chtějí tuto mezeru vyplnit. „Když je osoba sociálně vyloučená a to tak, že nemá nárok na sociální dávky, tak není schopná si uhradit 70 korun za noclehárnu,“ upozorňuje Magdalena Turoňová.

K tomu, aby mohlo občanské sdružení plně fungovat, bude potřebovat finanční podporu – například od města. Zatím si jeho členové hradí vše z vlastních příjmů. „My tu jejich aktivitu vítáme. Jsme s nimi v kontaktu a je dohodnuto, že by měli být přizváni do komunitního plánování,“ slíbil David Životský z Odboru sociálních věcí MěÚ Třinec.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský kraj ale pravděpodobně nebude příští rok poskytovat finance pro sociálně vyloučené osoby, které žijí mimo azylové domy. „Protože ministerstvo práce a sociálních věcí změnilo podmínky pro předkládání individuálních projektů, nemůžeme zaručit, že to nebude mít negativní dopad na rozsah poskytovaných služeb pro osoby se sociálním vyloučením od příštího roku,“ potvrdil mluvčí krajského úřadu Pavel Olšovský.

  • Vila bezdomovců v Třinci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2687/268649.jpg
  • Obydlí bezdomovců autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2687/268650.jpg
Vydáno pod