V Karviné se konal už 12. ročník Romského festivalu

Karviná – Karviná se opět stala místem oslav bohatství a různorodosti romské kultury. Romský festival nabídl přehlídku folklorní hudby i tance. Dvanáctý ročník představil devět uměleckých souborů a sólistů z České republiky, Slovenska a Polska.

Vír rudých košil a rozevlátých sukní, ohnivé rytmy čardáše, ale i jazzu a popu. To všechno nabídl Romský festival v karvinském parku Boženy Němcové. Sjely se na něj tisíce lidí z několika evropských zemí. Romský festival ovšem není jen pro Romy, účastnili se ho i ostatní obdivovatelé ohnivých rytmů. To je právě jedním z cílů organizátorů. „Je to jedna z mála příležitostí v tomto kraji, kde se dá setkat s romskou kulturou a trošku blíže ji poznat,“ potvrdil jeden z účastníků festivalu.

Na pódiu se představila řada hvězd romské hudby i začínající umělci. Tleskalo se kapelám City Boys, Merci, Gipsy Werk anebo devítileté Adéle Ferencové. „Když jsou veselé písničky, tak se zpívá o tom, jak se cikáni baví, jak tancují, jak se baví na svatbách. Když jsou to smutné písničky, pomalé, zpíváme třeba o lásce,“ říká frontman City Boys Peter Bango. Romský festival podporuje ministerstvo kultury, město Karviná, Moravskoslezský kraj a hlavně Sdružení Romů Severní Moravy. Jeden z největších tradičních romských festivalů u nás si ohlas získal nejen v severomoravském regionu, ale i v Polsku nebo na Slovensku.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod