Psychologové budou pomáhat řidičům-profesionálům

Olomouc – Unikátní vzdělávací projekt pro profesionální řidiče připravují olomoučtí psychologové. Zaměří se v něm na profesionální řidiče městské hromadné dopravy, sanitek nebo popelářských vozů. Ačkoli se řada z nich nikdy nedočkala psychologické pomoci, všichni se denně dostávají do desítek stresových situací. Běžní řidiči jsou totiž stále agresivnější a navíc jich rychle přibývá.

Desítky let praxe přinášejí profesionálním řidičům řadu nepříjemných zkušeností. „Stává se, že někdo vjede z vedlejší cesty na hlavní nebo neuhne,“ upozornil řidič sanitky se sedmatřicetiletou praxí Pavel Kohutek. Často musí projíždět městem rychle a doufat, že si všichni řidiči všimnou jeho majáku a budou ho respektovat.

Podle psychologů jsou řidiči sanitek z hlediska působení stresu vůbec nejrizikovější skupinou. Kromě dramatických jízd městy obvykle také podle příkazů lékaře pomáhají pacientovi, rázem se tak stávají ošetřovateli. Potom se vracejí za volant. „Jsou velice ohroženou skupinou z hlediska stresu, a to nejenom vzhledem k neustále narůstající dopravě, ale i z hlediska složitých mezilidských situací,“ zdůraznila psycholožka Edita Bosáková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Se stresem se potýkají také šoféři technických služeb. Problémy jim působí hlavně úzké uličky plné ledabyle odstavených aut, ale i netrpěliví řidiči, kteří kvůli úklidu odpadků nemohou projet. „Někteří troubí a ukazují na nás posměšky a gesta,“ poznamenal řidič popelářského auta Jan Palička. Ředitel Technických služeb Olomouc Miroslav Petřík připouští, že se jeho řidiči kvůli přístupu nevychovaných neprofesionálních řidičů občas cítí nedoceněni.

Problémům, které v sobě hromadí řidiči pomáhající jiným, se dosud nikdo řádně nevěnoval. Psychologové to chtějí změnit projektem Lidský faktor v dopravě. Věří, že se potom budou profesionální řidiči se stresovými situacemi lépe vyrovnávat. „Máme za sebou druhou část projektu, která spočívá v tvorbě nových vzdělávacích programů,“ uvedla spoluautorka projektu Edita Bosáková.