Na Jesenicku se utopilo malé dítě v zahradním jezírku

Jeseník/Praha – K neštěstí došlo včera odpoledne na Jesenicku, když se v zahradním jezírku utopilo dvouleté dítě. Podle policie ho přítomní okamžitě začali oživovat, po pár minutách byl na místě i lékař. Dítě se už ale oživit nepodařilo. V souvislosti s tímto případem proto záchranáři přicházejí s opětovným varováním, aby dospělí nepodceňovali zabezpečení bazénů. Podle statistik je totiž utonutí druhá nejčastější příčina tragické smrti, hned po dopravních nehodách.

„Přítomné osoby na místě ihned poskytly dítěti laickou resuscitaci, dále pak následně přijela záchranná služba, která poskytla odbornou pomoc, bohužel obnovit životní funkce dítěte se nepodařilo,“ informoval tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje Michal Pižurin. Policie momentálně případ vyšetřuje pro podezření z usmrcení z nedbalosti, s ohledem na rodinu ale nebude poskytovat více informací.

Podobný případ se stal letos v únoru v Záboří nad Labem na Kutnohorsku. Do zahradního jezírka tam spadl dvouletý chlapec. Ani jemu už záchranáři nedokázali pomoci. V červnu se zase dvouletý chlapec utopil v bazénu na zahradě rodinného domu v Lešanech na Mělnicku. Bazén byl přikryt plachtou, na kterou zřejmě dítě spadlo a ponořilo se do vody. Záchranáři se ho snažili hodinu oživit, ale marně.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Oplotit, pořídit alarm, ale nezakrývat plachtou

Za poslední dva roky se v zahradních bazénech nebo jezírkách utopila celkem čtyři batolata. „Voda je pro děti magnet. Přijdou k bazénu, sáhnou do vody, převáží se a spadnou. To je nejčastější mechanismus,“ konstatoval prezident Vodní záchranné služby David Smejkal. Nejnebezpečnější jsou bazény právě pro děti do pěti let, které se z vody bez pomoci nedostanou.

Záchranáři doporučují bazény a jezírka oplotit, zastřešit nebo pořídit alarm, který začne houkat ve chvíli, kdy do vody něco spadne. Přikrýt bazén plachtou je sice nejlevnější řešení, nemusí ale fungovat stoprocentně. „Plachta pádu dítěte nezabrání,“ upozorňuje vedoucí obchodu s bazény Petr Soukup. „Doporučujeme pevná zastřešení nebo alarmy.“