Zloděje na Úsově zajímaly nosorožčí rohy

Olomouc - Z úsovského zámku zmizely exponáty za milion korun. Šlo o více než sto let staré nosorožčí rohy. Zloději zřejmě využili ke krádeži zmatku při prohlídkách veřejnosti. Kdy přesně ale exponáty zmizely, pracovníci zámku nevědí. Policie po zlodějích zatím bezvýsledně pátrá. Těm hraje do karet i fakt, že krádež byla odhalena se značným časovým zpožděním.

Zdi úsovského zámku ještě donedávna zdobily nosorožčí rohy. V zámku sídlí Lovecko-lesnické muzeum. Teď je stěna prázdná. Celkem pět vzácných trofejí, které v roce 1896 získali Lichtenštejnové při svých výpravách do Afriky, bylo součástí prohlídkového okruhu. „Rohy byly umístěny na chodbě. A právě na chodbě dochází při prohlídkách k chaosu, takže je možné, že jsme něco přehlédli, nezpozorovali,“ připouští kastelánka zámku Eva Třísková. 

Toho, že vzácné kusy ve sbírce chybí, si pracovníci muzea všimli až během úklidu. Zloděj tak nejspíš kradl na začátku června. Za poslední dobu nejde o první podobnou událost. V říjnu loňského roku zmizel nosorožčí roh z expozice cestovatele Emila Holuba v Holicích na Pardubicku. O měsíc později pak i z Národního zemědělského muzea v Praze. „Je škoda, že hned po těch krádežích nebyly ty případy zveřejněny. Kdybychom věděli, že je o tyto trofeje zájem, tak bychom je schovali do depozitáře,“ říká ředitelka Lovecko-lesnického muzea v Úsově Marie Gronychová. 

Podle určitých náznaků by krádeže mohla mít na svědomí skupina překupníků, která rohy pravděpodobně vyváží na východní trh a využívá je k výrobě afrodisiak. „Policisté do současné doby čekali na odborné vyjádření ohledně výšky škody. Škoda byla vyčíslena na jeden milion korun. Pachatelům hrozí trest od dvou do osmi let,“ uvádí tiskový mluvčí Policie  ČR Šumperk Josef Bednařík.  

Z obavy, aby se zloději nevrátili pro další kusy z cenné kolekce, schovali muzejníci zbylé trofeje do depozitářů. Z bezpečnostních důvodů také nahradili vzácné exponáty makety a vedení zámku připravuje instalaci kamerového systému.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)