V Ostravě začíná atletické ME plné talentů

Ostrava - Šampionát, z něhož v minulosti vzešlo hned několik světových atletických hvězd, hostí od čtvrtka do neděle Ostrava. Mistrovství Evropy do 23 let má rovněž odhalit největší české talenty. Jedná se o podobné ročníky, které před čtyřmi lety soutěžily v Ostravě na dorosteneckém mistrovství světa a česká výprava čítající 35 jmen má několik velkých medailových nadějí. Šampionát můžete sledovat v přímých přenosech na ČT4 a webu Sportživě.cz.

Organizátoři marně doufali do poslední chvíle, že se ve startovní listině objeví například Francouz Christophe Lemaitre, největší evropská sprinterská hvězda současnosti, ale jeho krajan Teddy Tamgho, halový světový rekordman v trojskoku, je dobrou náhradou a velkým tahákem. „I Tamgho je tahák, navíc je to showman. Určitě bude jeho účast velikým zpestřením nejen na dráze, ale také v atletické vesničce, kde všechny výpravy společně bydlí,“ uvedl ředitel mistrovství Oldřich Zvolánek.

Přihlásilo se 516 atletů a 443 atletek z 50 zemí Evropy, mezi nimiž jsou čtyři haloví mistři Evropy z letošního šampionátu v Paříži. Vedle Tamgha, který letos na mítinku Diamantové ligy v Lausanne předvedl skvělý výkonu roku 17,91 metru, jsou to ruská dálkařka Darja Klišinová, její krajanka a mílařka Jelena Aržakovová, která se bude v Ostravě pokoušet o double na 800 a 1500 metrů, a polský půlkař Adam Kszczot.

Nejžhavějším českým želízkem je kladivářka Kateřina Šafránková, která bude obhajovat předloňské stříbro. Letos na mistrovství Evropy družstev ve Stockholmu hodila 69,33 metru, což je mezi přihlášenými druhý nejlepší výkon. Přes 70 metrů se dostala jen Rumunka Bianca Periová.

Před ME do 23 let (zdroj: ČT24)

Helcelet usiluje o účast v Tegu

Napínavý souboj slibuje soutěž desetibojařů, kde bude mít česká výprava naději v Adamu Sebastianu Helceletovi, který bude útočit na hranici 8 000 bodů zajišťující účast na mistrovství světa v Tegu v případě, že nikdo jiný z Čechů nebude lepší. Přes magickou hranici se letos z „třiadvacítek“ dostal pouze Němec Jan Felix Knobel v Götzisu. Helceletovi chybí 31 bodů.

O stupně vítězů by mohli bojovat oštěpař Jakub Vadlejch, svěřenec Jana Železného, sedmibojařka Kateřina Cachová, Pavel Maslák, který poběží obě sprinterské tratě a krátkou štafetu, Martin Mazáč v běhu na 110 metrů překážek či oštěpařka Nikol Ogrodníková.

Mistrem Evropy do 23 let se v minulosti stal výškař Jaroslav Bába (2005), stříbrní byli Denisa Ščerbová-Rosolová ve skoku dalekém a diskař Jan Marcell v roce 2007, o dva roky později Šafránková a oštěpař Petr Frydrych. Bronz z tohoto šampionátu mají diskařka Věra Cechlová (1999), dálkař Roman Novotný (2007), mílař Jakub Holuša (2009) a také překážkářka Zuzana Hejnová (2007).

Muži:

Jan Dvořák (kladivo), Radek Fischer a Tomáš Křikal (oba 400 m př.), Adam Helcelet a Michal Štefek (oba desetiboj), Vladislav Hruška (disk), Tomáš Kavka a Martin Mazáč (oba 110 m př. a 4x100), Jan Kubista (800 m), Pavel Maslák (100, 200, 4x100), Adam Pašiak (tyč, dálka), Petr Peňáz (110 m př.), Ladislav Prášil (koule), Martin Stašek (disk, koule), Lukáš Šťastný (4x100 m), Jakub Vadlejch (oštěp), Tomáš Voňavka (disk), Václav Zich (100 m, 4x100 m).

Ženy:

Martina Bařinová (5000 m), Kateřina Cachová a Lucie Ondraschková (obě sedmiboj), Markéta Červenková (koule), Kateřina Klausová a Jitka Kubelová (obě disk), Tereza Králová, Kateřina Šafránková, Kristýna Kroužková (všechny kladivo), Eva Krchová (3000 m př.), Nikol Ogrodníková (oštěp), Marta Chabrová, Barbora Procházková, Jana Branišová (všechny 4x100 m), Lucie Sekanová (3000 m př.), Jana Slaninová (200 m, 4x100 m), Petra Urbánková (100 m, 4x100 m).