Na Přerovsku jen za minulý víkend zloději vykradli tři domy

Přerov - Počet vykradených domů a bytů v letních měsících výrazně roste. Policisté proto majitele vyzývají, aby si domácnost před odjezdem na dovolenou zabezpečili. Na Přerovsku se zloději jen za minulý víkend vloupali do tří domů. V jednom z nich přišel majitel o starožitné šperky za více než půl milionu korun. Nejúčinnějším způsobem ochrany je podle policie investice do elektronického zabezpečovacího systému. U bytu alespoň do bezpečnostních dveří. Někdy ale stačí i levnější varianta - nechat si pravidelně vybrat poštovní schránku nebo posekat na pozemku trávu.

Zloději jsou navíc stále troufalejší a dům vykradou i za bílého dne. K manželům Klvaňovým z Hranic se během dne dostali dovnitř přes otevřenou ventilaci okna od obývacího pokoje. Rodina přišla o starožitné šperky za více než půl milionu korun. Trezor s rodinnou památkou vybourali pachatelé ze zdi. „Měli z dílny ukradené dvě vrtačky, které si donesli sem, zapojili je tak, aby mohly vrtat obě najednou,“ popisuje poškozený Rudolf Klvaňa.

  • Díra po ukradeném trezoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2712/271120.jpg
  • Okno, kterým se zloději dostali dovnitř autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2712/271119.jpg
  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2712/271121.jpg

Případů podobných tomuto zaznamenají policisté během prázdninových měsíců v regionu další desítky. Za loňský rok policejní statistiky evidují na Přerovsku a Olomoucku celkem 170 případů vloupání do domů a bytů. Policie proto apeluje na majitele, aby si domácnost v době dovolených dobře zabezpečili.

„Měli by požádat své sousedy nebo příbuzné, aby občas do bytu přišli, otevřeli a zavřeli okna, aby bylo vidět, že se v bytě nebo rodinném domě někdo pohybuje. Pomůže samozřejmě také elektronický zabezpečovací systém,“ dodala mluvčí Policie ČR Přerov Miluše Zajícová.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)
Vydáno pod