Při otřesu v Dolu Karviná dnes zemřel další horník

Karviná - V podzemí dolu na Karvinsku dnes ráno zemřel další horník. Otřes v hloubce 1000 metrů nepřežil dvaačtyřicetiletý muž, další podle mluvčího důlní společnosti OKD Vladislava Sobola utrpěl zranění. Stejný důl se otřásl i v úterý. I tehdy si vyžádal život jednoho horníka. Celkem už letos v dolech na Karvinsku zemřeli čtyři lidé. Podle Sobola se dnes odpoledne budou na speciální poradě situací zabývat i ředitelé všech šachet.

„Důlní otřes se projevil zhruba 1 020 metrů pod zemí přibližně ve čtvrt na sedm ráno. Při otřesu byl jeden z pracovníků smrtelně zraněn, další byl převezen k odbornému vyšetření do nemocnice,“ řekl Sobol ČT. Příčiny mimořádné události zatím podle něj nelze přesně stanovit, šlo o „klasický otřes způsobený přírodou“. Vše nyní šetří komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Dolu Karviná, společnosti OKD a odborářů ve spolupráci s policií. Otázka zakázu těžby v dole je nyní podle mluvčího Českého báňského úřadu Bohuslava Machka předčasná. Do vyšetření příčin neštěstí je ale v dole zastavená práce.

OKD investovaly v posledních dvou letech zhruba deset miliard korun do nových technologií, které jsou podle Sobola oproti těm minulým nesmírně odolné. „Právě díky nim dokážeme zabránit možná i horším událostem,“ dodal. Otřesům, které ohrožují životy horníků pracujících i stovky metrů pod zemí, ale nelze podle odborníků zcela zabránit. Jsou důsledkem těžby. Báňský úřad se podle Machka snaží podobným situacím zabránit například trhacími pracemi, které v dole snižují napětí.

Vladislav Sobol: „Aniž bychom chtěli jakkoli bagatelizovat tuto smutnou událost, nedá se říct, že by otřesy byly tím nejvážnějším nebezpečím v šachtách. Tou nejvážnější příčinou úrazů v podzemí je stále nepozornost lidí.“ 

I když jsou technologie a zařízení stále modernější, nedokážou těžaři otřesy předvídat. Hornická činnost způsobuje ve vytěžených a opět zasypaných lokalitách napětí. Vytváří se především v nadloží, kde se také hromadí energie. Ta se může v určitém okamžiku uvolnit a pak vzniká otřes. Pokud ho hornina nevydrží, uvolní se a zavalí chodby.