Ostravský lékař jde do vězení za vraždu bývalé pacientky

Ostrava – Za úmyslnou vraždu své bývalé pacientky v jejím vlastním bytě byl dnes Krajským soudem v Ostravě odsouzen k 18 rokům vězení lékař Edgar Bednář. Loni na začátku listopadu zadusil čtyřiasedmdesátiletou ženu, která ho na základě předchozí dobré zkušenosti pustila do svého bytu v Ostravě-Porubě. Podle výsledků vyšetřování stála za Bednářovým zločinem snaha zmocnit se cenností a získat tak peníze na alkohol. Rozsudek ostravského soudu prozatím není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Incident v bytě starší ženy se odehrál v noci z 1. na 2. listopadu. Napadená byla podle výpovědi sousedů většinou opatrná a lidi do dveří nepouštěla. K osudovému rozhodnutí ji však přiměla důvěra k bývalému lékaři. Podle žalobce vrah využil toho, že jej znala a jako lékaři mu i velmi důvěřovala. V úmyslu zmocnit se cenností pak na seniorku zaútočil. „Zneužil důvěry. Žena jej do bytu pustila jen proto, že se jednalo o lékaře, který ji v minulosti pomohl,“ uvedla soudkyně.

Státní zástupce: "Obžalovaný se svým životem v posledním období spíše potácel, než by ho řádně žil. Selhával v práci. Zaměstnavatele střídal. Propouštěn byl pro nespolehlivost.

Podle obžaloby ženu lékař opakovaně udeřil do obličeje, srazil ji na podlahu, naklekl jí na hrudník a nakonec jí na krk přiložil blíže nezjištěné měkké, široké škrtidlo. Napadená žena zemřela na následky udušení. Vrah pak byt prohledal a odnesl cenné i zcela bezcenné věci. Škoda, kterou rodině krádeží způsobil, přesáhla 30 tisíc korun. Zmizela částka 15 tisíc korun a šperky. Odnesl ale i zubní protézu či chirurgické rukavice. Tělo mrtvé ženy pak 2. listopadu našel v bytě příbuzný.

Ke vraždě nutily životní nezdary a alkohol

„Obžalovaný se svým životem v posledním období spíše potácel, než by ho řádně žil. Selhával v práci. Zaměstnavatele střídal. Propouštěn byl pro nespolehlivost. Dopouštěl se drobných krádeží, měl dluhy. Na jeho majetek je vedena řada exekucí. Navíc to je člověk s nízkým sebevědomím, který zneužíval alkohol a léky,“ uvedl státní zástupce. S tím souhlasila i soudkyně. „Chyběly mu peníze. Byl bez práce. Asi dva měsíce před vraždou začal krást v obchodech. Okradl i matku a přítelkyni,“ řekla soudkyně.

Problémy s pitím a braním léků Bednář připustil. Příčinou prý jsou podle něj deprese, kterými trpí. Několikrát se léčil v psychiatrických léčebnách. Bednář se snažil u soudu prokázat, že v době vraždy nebyl příčetný. Tomu ale soudkyně neuvěřila. Trest udělila i na základě posudku soudní znalkyně. Ta uvedla, že léky, které Bednář užíval, ani alkohol na jeho rozlišovací a ovládací schopnosti vliv neměly.