Ostravu rozproudila hudební bitva

Ostrava – Jubilejní desátý ročník festivalu Colours of Ostrava velkolepě otevřely dvě balkánské dechovky a diváky pak pohltili irští Clannad směsí tradiční hudby s elektronikou. První den festivalu pak završil Roy Ayers – legenda černošského popu, která dokázala, že ve svých sedmdesáti letech má energie na rozdávání. Hvězdou pátečního programu je Brandan Perry, který na festival přijel už loni, ale kvůli nepřízni počasí nakonec nevystoupil.

Festival odstartoval nelítostným soubojem dvou nejlepších balkánských dechovek. Fanfare Ciocarlia a Boban i Marko Markovic Orkestar se na Colours of Ostrava utkali v historické hudební bitvě. „Není důležité, kdo je nakonec vítězem naší hudební bitvy, publiku se asi obě kapely líbily stejně a my jsme rádi, že romskou hudbu můžeme představit celé Evropě,“ podotýká Marko Markovič.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Následně si už publikum podmanili Clannad spojující tradiční irskou hudbu s folkem a elektronikou. Ostrava je po Dublinu a Londýně teprve třetím městem na světě, kde po dvaceti letech v původní sestavě vystoupili. Pro ostravské publikum to byla jedinečná příležitost slyšet skupinu naživo. „Clannad hrají velmi zřídka, vybírají si, kdy a kde zahrají. Jsme pyšní, že je tady máme,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Clannad, kteří vznikli v roce 1970, kombinují tradiční irskou hudbu a keltské motivy s folkem, elektronikou i rockem. Skupinu tvoří pět zpěváků s „andělskými“ hlasy, členové jedné rodiny: tři sourozenci Brennanové a bratři Dugganové. Zpívala s nimi i později slavná zpěvačka Enya.

Hlavního pódia se před půlnocí zmocnil John Lydon alias Johnny Rotten, frontman legendárních Sex Pistols a jeho kapela Public Image Ltd. „Všechny moje písně jsou z mého srdce a z mého života a jestli opravdu chcete porozumět Public Image, jsou to moje životní zkušenosti přenesené do hudby,“ vysvětlil zpěvák John Lydon. Na Newyorské scéně se pak představila legenda černošského popu Roy Avers, tancechtiví fanoušci si tak přišli na své.

Celkem program festivalu, jenž potrvá do 17. července,  zahrnuje téměř 150 položek, kromě kapel také DJs, divadla, filmy, diskuse, workshopy nebo dětský program. Centrum města navíc ožije novým doprovodným Festivalem v ulicích, na němž se podílí i Televizní studio České televize Ostrava.