Obyvatelé Štramberka sami rozhodnou o osudu nového parkoviště

Štramberk - Štramberská radnice se rozhodla zjistit názory obyvatel na parkování ve městě. Až do konce července mají lidé možnost vyplnit anketu, jejíž výsledky poslouží projektantům k vypracování dopravní studie. Znění některých otázek se ale nelíbí představitelům iniciativy Štramberáci.cz.

Úzké uličky, nepřehledné zatáčky a prudká stoupání. Nedostatek parkovacích míst ve Štramberku je zvláště v letní turistické sezóně kritický. Radnice nechala už dříve zpracovat návrh územního plánu, který počítal s výstavbou nových parkovišť na dohled od věže hradu Trúba. Proti tomu se ale postavili místní lidé a zastupitelé tak na jaře novinky odmítli. Teď radnice ve spolupráci s vybranou projektantskou firmou vypsala anketu. „Ptáme se občanů na jejich názor, jakým způsobem řešit situaci na náměstí, jakým způsobem řešit dopravní průtah městem, zda zavést parkovací karty pro občany,“ uvedl místostarosta Štramberku Oldřich Škrabal.

  • Náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2716/271575.jpg
  • Ulička ve Štramberku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2716/271576.jpg
  • Štramberk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2716/271577.jpg
  • Štramberk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2716/271578.jpg

Podle iniciativy Štramberáci.cz, která sdružila odpůrce původně plánovaných parkovišť, by se projektanti měli spíše zaměřit na průzkum dopravní situace v terénu. Některé dotazy v anketě jsou podle sdružení položeny špatně. „Jsou tam otázky, které jsou, dá se říct, jednoznačné, protože se týkají takových věcí jako parkování zdarma u pošty nebo u městského úřadu nebo zda si přejeme zvýšit bezpečnost našich dětí, které chodí zde do školy,“ říká David Plandor ze sdružení Štramberáci.cz.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Výsledky ankety projektanti využijí při přípravě dopravní studie města. Už teď ale radní první řešení našli. Při nedávné pouti nabídli pro parkování provizorní travnatou plochu u výpadovky k Novému Jičínu. V budoucnu by zde mělo být k dispozici přes sto parkovacích míst. „Pokud to bude přijato, tak v tom budeme pokračovat s tím, že by se tam realizovalo už výsledné řešení dopravní situace - a to je parkoviště,“ potvrdil místostarosta Štramberku Oldřich Škrabal. První návrh dopravní studie chce radnice předložit občanům na veřejném projednávání po prázdninách. Připomínky by pak měli dopravní experti zpracovat do konce září.