Diváci Colours of Ostrava si užili divadlo Sklep a těší se na Cavea

Ostrava – Centrum Ostravy zaplnili milovníci hudby z celé republiky. Už tři dny hraje moravskoslezská metropole všemi barvami a festival Colours of Ostrava pomalu spěje do finiše. Sobotní program odstartovalo legendární divadlo Sklep, newyorskou scénu ovládla americká multiinstrumentalistka Anomí Bell, večer pak patřil malijskému zpěvákovi Salifovi Keitovi nebo anglickému triu Apollo Four Forty.

Divadlo Sklep, které už má na krku čtyři křížky, přijelo na Colours of Ostrava s inscenací Mlýny. Ta slaví dvacetiny. Přesto legenda přilákala mnohonásobně víc diváků, než dokázal stan na divadelní scéně pojmout.

Diváci sledují program na pěti hlavních scénách. Velký zájem je i o doprovodný Festival v ulicích, na který je vstup zdarma. V sobotu odpoledne na hlavním pódiu zazářila třeba Vltava. Několik hodin po ní zazpíval malijský zpěvák Salif Keita. „Má fenomenální, nezaměnitelný hlas,“ upozornil mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Vrcholem sobotního večera byli elektroničtí rockeři Apollo 440, kteří ovládali hlavní stage až do dvou do rána.

Zlata Holušová

"Zatím jsme s průběhem festivalu velmi spokojeni, od kapel máme jenom samé
pozitivní ohlasy. Velmi se nám osvědčil Festival v ulicích, na který je
vstup zdarma."

Desátý ročník festivalu dnes ve velkém stylu uzavřou Nick Cave a jeho nová formace Grajndrmen. Lidé od Cavea očekávají spíš temnou melancholii, tady se ale představí jako divoký punker vzdorující krizi středního věku. Divákům jeho vystoupení slibuje zvukově velmi zajímavý mix, hovoří se i o hlukové záležitosti.

Lidé se snaží dostat na festival načerno

Ostravský festival má ale i svou odvrácenou stránku. Pořadatelé odhalili několik lidí, kteří se chtěli dostat na festival s falešnými páskami, které návštěvníci dostávají po předložení vstupenky na ruku. „Doporučujeme lidem, aby se pásky nesnažili získat, vůbec se totiž neprodávají, takže jde určitě o falzifikáty,“ uvedl Sedlák.

Přímo v areálu festivalu se rozhodlo nocovat 2 500 lidí, ve stanovém městečku vyrostlo 1 200 stanů. Ke koupání někteří návštěvníci využívají nedalekou řeku Ostravici. Podle odhadů organizátorů by až do dnešního dne mělo navštívit festival 25 tisíc diváků. Letošní ročník se tak nepodařilo vyprodat.

Vstup Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)