Novojičínští policisté provedli masivní kontrolu řidičů

Veřovice – Novojičínská dopravní policie dnes rozjela hromadnou akci, při které kontrolovala řízení pod vlivem alkoholu. Jedná se již o patnáctou akci tohoto typu a od listopadu, kdy policie kontroly spustila poprvé, zadržela kolem dvou set opilých řidičů. Kontroly se budou i nadále opakovat, přibližně v intervalech dvou až tří týdnů. Přesto prý díky nim počet nehod s alkoholem poklesl.

Policisté se rozhodli došlápnout si na řidiče pod vlivem ve velkém. Během těchto kontrol se příslušníci postaví doprostřed silnice a žádné auto nenechají projet dál, dokud jeho řidiči neprovedou dechovou zkoušku alkoholu. Během kontrol, které vždy trvají zhruba dvě hodiny a je do nich zapojeno deset až dvacet policistů, se takto prověří kolem tří stovek motoristů.

Místa kontrol novojičínský dopravní inspektorát určuje podle výše nehodovosti se zaviněním alkoholu na jednotlivých silnicích. Výběr dnů, kdy se policisté vydají na silnice, je zase ovlivněn personálními možnostmi. „V některých případech si vystačíme s vlastními silami, jindy si musíme vypůjčit příslušníky z jiných oddělení,“ uvedl vedoucí inspektorátu Jaromír Stecula.

Dnes novojičínským příslušníkům stačilo jen pár minut a hned u obce Veřovice na Novojičínsku chytili první hříšníky. Z téměř čtyř set kontrolovaných jich celkem dvanáct mělo alkohol v krvi, jeden z nich měl dokonce více než promile. Další neměl řidičské oprávnění k řízení vozidla.

Díky kontrolám počet nehod s alkoholem klesá

Celá akce je součástí série speciálních kontrol, které moravskoslezští policisté spustili koncem listopadu minulého roku. Na silnicích Novojičínska, tak jako jinde v celé republice, docházelo ke spoustě dopravních nehod pod vlivem alkoholu, a proto jsme se rozhodli situaci změnit, aby k těmto nehodám nedocházelo," poznamenal Stecula. 

Od listopadu přistihli s větším či menším množstvím alkoholu 198 řidičů. Až pětiprocentní výskyt opilých šoférů přitom policisty dost překvapil. I proto prý chtějí v kontrolách pokračovat, konat by se měly v intervalech dvou až tří týdnů.

Telefonát Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na druhou stranu jsou ale dopravní policisté přesvědčeni, že díky hromadným kontrolám na regionálních silnicích se jim daří s alkoholem za volantem úspěšně bojovat. Podle jejich údajů totiž počet nehod zaviněných vlivem alkoholu od spuštění kontrol poklesl.