Projekt Jesenius bude zdarma vzdělávat zdravotníky

Ostrava - Zdravotníci v Moravskoslezském kraji se budou vzdělávat zdarma. Umožní jim to projekt Jesenius, který připravuje Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Kurzy, na které univerzita získala z evropských fondů více než šest milionů korun, poslouží například zdravotníkům z partnerských nemocnic ve Frýdku-Místku a Bohumíně. Lékařská fakulta v těchto dnech nakupuje zdravotnický materiál a literaturu. Zároveň také připravuje obsahovou náplň jednotlivých kurzů. Do lavic usednou zdravotníci z Moravy a ze Slezska poprvé na začátku roku 2012.

Zdravotníci, ať už sestry, laboranti nebo záchranáři, si budou vybírat z celkem dvaceti čtyř kurzů. „Projekt Jesenius je určitě pro nás důležitý, zájem o tyto kurzy je velký a dá se říct, že zaměstnanci se na ně těší,“ tvrdí vrchní sestra Bohumínské městské nemocnice Andrea Vilímková. „Než jsme začali psát tento projekt, dělali jsme průzkum ve zdravotnických zařízeních, v jakých profesích a o jaké kurzy je zájem,“ říká proděkanka pro studium a celoživotní vzdělávání OU Ivona Závacká. Povinné vzdělávání nebylo pro zdravotníky z kraje jednoduché. Museli dojíždět do Brna, ale i zvětší dálky, i několikrát ročně. Za jeden kurz dali až 1 500 korun.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Na dílčí zkoušky jsem byla nucena jezdit do Brna. Byla to obrovská ztráta času a bylo to náročné vlastně i finančně,“ potvrdila staniční sestra Bohumínské městské nemocnice Halina Mikeschová. „Když jsem dělala kurzy v Brně, v Pardubicích nebo Hradci Králové, tak jsem se vždycky potýkala s nedostatkem osobního volna, protože jsme tam museli být třeba celý týden. Tato nabídka bude přijímána s povděkem,“ myslí si i vrchní sestra frýdecko-místecké nemocnice Eva Pindurová. Jednotlivé kurzy budou probíhat v učebnách Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Projde jimi pět set zdravotníků. „Cílem projektu je, aby zde vzniklo centrum celoživotního vzdělávání pro nelékařské zdravotnické profese, a také abychom prohlubovali a zlepšovali znalosti,“ dodává proděkanka Ivona Závacká.