Na vrcholu Lysé hory postaví nové turistické chaty

Lysá hora – Na Lysé hoře v Beskydech brzy vyrostou nové turistické a rekreační chaty. Slezský dům nabídne občerstvení a ubytování a Klub českých turistů chce v druhé nízkoenergetické budově návštěvníkům nabídnout kompletní informační servis. Letos na podzim se proto současná chata Lysá hora, která tu stojí už přes pětatřicet let, zboří a na jejím místě vyroste nová.

Budování nového zázemí na nejvyšším vrcholu Beskyd provozovatelům turistického zařízení komplikují ekologické limity. Lysá hora leží v oblasti nejvyššího stupně ochrany přírody, stavební práce proto musí být rozděleny na etapy. „V letošním roce víceméně vykopeme pouze základ, který bude na zimu zakonzervován,“ uvedl vedoucí střediska Radek Menšík. Dále bude výstavba pokračovat opět až od poloviny příštího července. 

Slezská chata, kterou postaví soukromá firma, nabídne kromě ubytování také restaurační provoz formou bufetu. Turisté tak už nebudou muset dlouho čekat, než si objednají jídlo. „Když je u nás hlavní turistická sezona, tak to tady praská ve švech,“ poznamenal Menšík s tím, že Lysou horu podle něj během špičky navštíví až 5 tisíc výletníků.

Novou chatu chce na vrcholu Lysé hory postavit také Klub českých turistů (KČT). Nízkoenergetický objekt má stát na stejném místě, kde v roce 1978 shořela původní Bezručova chata. Turisté proto nyní odstraňují zbytky bývalého domu a vše připravují, aby se stavba mohla zahájit co nejdříve.

KČT se chce kromě občerstvení soustředit na kompletní informační servis pro návštěvníky. V horské chatě se tak budou promítat filmy a uvádět výstavy. Ta první, která bude probíhat po celý rok, bude zaměřena na problematiku životního prostředí. „Děláme zkrátka všechno pro to, aby ten turistický ruch, který se tady strašně rozšiřuje, měl svoje zázemí,“ prohlásil Jiří Stejskalík z turistického klubu. 

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Budova Klubu českých turistů bude stát 30 milionů korun a kromě dotací kraje a státu se peníze na ni vybírají veřejnou sbírkou. Obě chaty by měly první návštěvníky přivítat na podzim v roce 2013.