Mosty stržené povodněmi budou v Novém Jičíně znovu postaveny

Nový Jičín - Za evropské peníze postaví Nový Jičín dva nové mosty a opraví lávku. Odstraní tak následky bleskových povodní z roku 2009. Regionální rada Moravskoslezsko, která evropské dotace rozděluje, už na to schválila deset milionů korun. Oba mosty – u jezu i na poříčí - mají být hotové v listopadu, rekonstrukce lávky u kaple skončí už v září.

U jezu v Novém Jičíně bude nový most. Ten, který tam je dnes, postavili jako provizorní před dvěma lety vojáci. Nahradil most, který nedlouho předtím strhla povodeň. Nový most má být odolnější. Nebude mít totiž pilíř uprostřed koryta říčky, o který se při každé velké vodě zachytávaly větve, stromy a další věci. Další nový most postaví město na poříčí a u kaple zrekonstruuje lávku. Všechny stavby začnou tento měsíc. „Už tři týdny po povodni byly pořízeny mosty z fondů státních hmotných rezerv. Tyto mosty byly ale zapůjčeny jenom na dobu určitou a bylo to opravdu jen provizorní řešení,“ řekla mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

Město už se stavbaři podepsalo smlouvu. Z celkových jedenácti milionů korun zaplatí jeden milion. Zbytek uhradí z evropských peněz. „Novému Jičínu jsme vyšli maximálně vstříc při administraci žádosti o dotaci, která proběhla ve zjednodušené podobě. Nemuseli předkládat studii proveditelnosti a dokazovat přínos projektu, ale pouze zpracovat žádost o dotaci a stavební dokumentaci,“ uvedl mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek. Nové mosty by měly stát do konce listopadu a lávka bude opravena ještě o dva měsíce dříve.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)