Olomoucká policie pořádá zátahy na řidiče

Olomouc - Policisté na Olomoucku mimořádně kontrolují řidiče. Spolu se slovenskými a polskými kolegy se zaměřili hlavně na autobusy a kamiony. Zkoumají hlavně technický stav vozů, ale i zabezpečení převáženého zboží. Příčinou nehody totiž podle nich mnohdy bývá nějaká banalita. Kontrolují i majitele vozů, zda dodržují pravidelné přestávky při řízení. Speciální dopravní akce budou pokračovat ještě během dnešního a zítřejšího dne.

„Je to jeden z faktorů a zvlášť teď v období letních prázdnin, kdy se převáží spousta lidí, je to důležité,“ vysvětlil vedoucí dálničního oddělní Kocourovec Petr Franěc. Na dnešní akci se podílejí i kolegové policisté z Polska a Slovenska. Hlavně kvůli výmluvám řidičů, že nerozumí, nebo že to, co je u nás například přestupkem, se v jejich zemi smí. 

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Důkladnějším kontrolám pomohou i policejní psi. Výjimečné kontroly autobusů probíhají tento týden po celé Evropské unii. „Posílá se to do Bruselu, kde se to vyhodnocuje a slouží třeba ke změně legislativy,“ podotkl člen oddělení vzdělávání Centra pro silniční dopravu Pavol Beran.